BiH
0

Skupština KS raspravlja o dodjeli koncesija

FENA
Skupština Kantona Sarajevo
Skupština Kantona Sarajevo
Skupština Kantona Sarajevo nastavila je rad raspravom o predloženih pet odluka koje se odnose na produženje koncesionih ugovora s pet na 20 godina, a vezanih za eksploataciju mineralnih sirovina na nekoliko lokacija na području Kantona.

Zastupnici Skupštine KS-a izjašnjavaju se o zaključku Vlade da će dati saglasnost na zaključenje ugovora o koncesiji za eksploataciju mineralnih sirovina s budućim koncesionarima nakon što dostave dokumentaciju o izmirenim dugovanjima po osnovu dosadašnje eksploatacije mineralnih sirovina u skladu s Odlukom o plaćanju naknada za istraživanje i eksploataciju mineralnih sirovina u KS-u.

Koncesije se odnose na lokalitete Rijeka Rača Visojevići u općini Trnovo, Zobov Do u općini Ilidža, Rapailo (Ilidža), rudnik Vinjage u općini Hadžići te lokalitet Hadžići u istoj općini.

I u nastavku sjednice, započete 4. maja, zastupnici postavljaju pitanja izmirenja dugovanja i sankcija za nepoštivanje ugovora o dosadašnjem korištenju koncesija, a neki od njih pitali su za ekonomsku i ekološku opravdanost tih ugovora.