Nastavak rasprave u četvrtak
0

Skupština Kantona Sarajevo bez odluka o koncesijama

FENA
Skupština KS
Skupština KS
Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici nije se izjasnila o predloženih pet odluka koje se odnose na produženje koncesionih ugovora vezanih za eksploataciju krečnjaka, dolomita, gline, odnosno mineralnih sirovina, na nekoliko lokacija na području Kantona, već je odlučila da raspravu o tome nastavi u četvrtak.

Utisak većine delegata je da odluke danas ne bi dobile saglasnost Skupštine, a prema zaključku predsjedavajućeg Denisa Zvizdića, niko ne bi bio protiv da je kantonalni ministar privrede Abid Šarić imao adekvatne odgovore na nekoliko pitanja koja su mu u vezi s odlukama postavili delegati.

Radi se o odlukama predloženim iz Kantonalne vlade o produženju davanja koncesija sa sadašnjih pet na 20 godina, a prema Zvizdićevom mišljenju ključna stvar je što ministar Šarić nije predočio osmišljen način kako da se sadašnji koncesionari obavežu na izmirivanje dosadašnjih dugovanja (za korišćenje koncesija) državi, u ovom slučaju Kantonu, prije nego im se eventualno dozvoli navedeni produženi rok za nastavak posla.

Ministar Šarić je, pak, kazao da je izmirenje dugova predviđeno najduže za godinu dana, ali delegatkinja Dženana Zlatar je bila jedna od onih koji smatraju da dugove treba platiti 'sad i odmah' da bi se uopće moglo razmišljati o produžavanju ugovora.

Dugovanja koncesionara nije jedino pitanje koje su danas problematizirali delegati.

Ivan Brigić je pitao zašto je raspisan javni tender za produženje koncesija bez prethodne odluke Kantonalne skupštine, dok su neki od učesnika u ovoj raspravi pitali i da li su urađeni eleborati o ekonomskoj i ekološkoj opravdanosti te da li je isposlovana saglasnost lokalnih zajednica na čija se područja ove koncesije odnose.

Uime Komisije za koncesije Mehmed Cero je rekao da je više prethodnih potrebnih dozvola isposlovano.

Koncesije o kojima je ovdje riječ odnose se na lokalitete: Rijeka Rača Visojevići u općini Trnovo, zatim Zobov do u općini Ilidža, Rapailo (Ilidža), Rudnik Vinjage u općini Hadžići te lokalitet "Hadžići" u istoj općini.

Ova sjednica kantonalne skupštine bit će nastavljena 6. maja. Prethodno je bila zakazivana za 28. april, ali je tada prekinuta na samom početku jer delegati nisu usvojili dnevni red, pri čemu je najviše polemike izazvalo upravo pet prijedloga odluka o dodjeli koncesija.