"Izuzetak od zakona ili ne"
0

Skupština KS odbila inicijativu SDP-a za podršku Draganu Vikiću

FENA
Veliku raspravu u okviru prve tačke dnevnog reda, "Poslanička pitanja i inicijative" na Skupštini Kantona Sarajevo, izazvala je inicijativa predsjednika Kluba Socijaldemokratske partije (SDP) Nedžada Fazlije koji je uime tog kluba zatražio od oba doma Parlamenta Federacije BiH da podrži napore Federalne vlade kada je u pitanju vraćanje komandanta Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije (FUP) Dragana Vikića na posao koji je kako je kazao "nezakonito penzioniran".

Naime, tu inicijativu Skupština nije podržala. Trinaest zastupnika bilo je ZA, osam ih je bilo suzdržano dok su četiri zastupnika bila protiv, a u toku rasprave mnogi su tražili da se inicijativa preformulira.

Svi zastupnici su bez zadrške komentirali da su uz komandanta Vikića, ali su mahom istaknuli da ovo zakonodavno tijelo nije u nadležnosti da odlučuje o tome, dok je zastupnik Socijaldemokratske unije (SDU) BiH Nermin Pećanac naglasio da ni borci ni heroji proteklog rata nisu pitali da li je u njihovoj nadležnosti da brane Federaciju BiH, Sarajevo ili bili koji drugi dio BiH.

Dopredsjedavajući Ademović također ističući neupitnu podršku Vikiću i naglašava da je po Zakonu o policijskim službenicima FBiH koji je usvojen 2003. godine i Zakonu o PIO-u prije Vikića penzionirano na desetine policijskih službenika zbog kojih niko nije reagirao, tražeći da se zakon jednako primjenjuje prema svima.

"Postavlja se pitanje ko krši zakon. Treba otvoreno reći da li se prema Vikiću pravi izuzetak od zakona jer je on heroj i on neće ići u penziju kako idu ostali policijski službenici. S druge strane treba promijeniti zakon koji je nepravedan pa nepravdu ispraviti na drugim ljudima", potcrtava Ademović.

Dodao je da koliko je upoznat sa slučajem penzioniranja Vikića, komandant Vikić nije htio da mu se upiše staž iz rata, bez obzira na to da li je on bio uvećan ili ne, što je onda pravno pitanje te naglasio da ukoliko federalne vlasti nisu u stanju da riješe ovo pitanje "ne znam za što onda primaju plaću".