FUP: Dragan Vikić je stekao uvjete za penziju

F
FENA
22.12.2011. u 17:11
0
44
FUP: Dragan Vikić je stekao uvjete za penziju
0
1/4 Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
2/4 Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
3/4 Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
4/4 Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Kolegij direktora Federalne uprave policije danas je donio zaključak po kome policijski službenik Dragan Vikić, komandant Specijalne policijske jedinice FUP-a, ispunjava uvjete za donošenje rješenja o prestanku radnog odnosa u Federalnoj upravi policije, jer ima 41 godinu, pet mjeseci i sedam dana radnog staža.
Glavni inspektor Mustafa Hujdurović, načelnik Jedinice za profesionalne standarde, na današnjoj je vanrednoj pres-konferenciji pojasnio da je Odsjek za pravne i kadrovske poslove utvrdio da Dragan Vikić ima 41 godinu, pet mjeseci i sedam dana na dan 31. decembra 2011. godine čime ispunjava uvjete za donošenje rješenja o prestanku radnog odnosa u FUP-u, a u skladu sa Zakonom o policijskim službenicima FBiH.

Hujdurović je rekao da su svi navodi i javna istupanja o ovom pitanju komentirani bez raspolaganja navedenim činjenicama, a radi diskreditacije direktora Federalne uprave policije i FUP-a kao organa, a ne borba za navodnu zaštitu prava Dragana Vikića, komandanta Specijalne policijske jedinice, kako se to u javnosti želi prikazati, jer Vikić je zaštićen zakonom propisanim mehanizmima putem žalbenog postupka.

Dodao je da Zaključak Vlade FBiH ne obavezuje rukovodioca organa u primjeni naznačenog Zakona, jer je isti dužan provoditi zakon.

"Utvrđeno je da Federalna uprava policije nije prekršila zakone koji regulišu ovu oblast te smo spremni javno iznijeti činjenice i dokaze o ispravnom postupku, a također smo odgovorni prema pravosudnim organima za eventualno kršenje zakona, kao i svi drugi organi i institucije i njihovi rukovodioci, a samim tim i na isti način i direktor Federalne uprave policije ako je to potrebno“, naglasio je Hujdurović.

Federalna uprava policije će svim uposlenicima kojima je radni odnos prestao sukladno zakonu, prilikom ostvarivanja prava iz penzijsko-invalidskog osiguranja, izvršiti uplatu doprinosa za periode za koje doprinosi nisu uplaćeni, ako je to potrebno jer je to obveza nositelja osiguranja, rečeno je.


Komentari (44)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: