BiH
27

Skupština KS nije podržala imenovanje novog ministra obrazovanja KS

Piše: E. G.
Mladen Milosavljević (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Mladen Milosavljević (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Skupština Kantona Sarajevo danas nije imenovala novog ministra obrazovanja, koji bi bio četvrti po redu u ovom mandatnom periodu. Premijer Suad Zeljković je na tu funkciju predložio Mladena Milosavljevića.

Milosavljević je doktor nauka, trenutno je zaposlen u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova. Iza sebe ima bogat naučno-istraživački rad, koautor i autor je nekoliko knjiga.

Nakon glasanja "za" je bilo 17 zastupnika u Skupštini KS, suzdržanih je bilo 16, niko nije glasao protiv. Izrazivši sumnju u takvo glasanje, zastupnik Elmedin Konaković je tražio pojedinačno izjašnjavanje. Nakon ponovljenog pojedinačnog izjašnjavanja rezultat glasanja je bio isti, što nije dovoljno da se imenuje novi ministar.

U ovom mandatnom periodu, nakon izbora 2010. godine, Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS u Vladi koju je predvodio SDP, prvo je bilo povjereno Emiru Suljagiću. On je na toj funkciji ostao do 10. februara 2012. godine nakon čega je podnio neopozivu ostavku.

Nakon Suljagića na čelo Ministarstva je imenovan Fahrudin Oručević u februaru 2012. godine, a na toj funkciji je ostao do rekonstrukcije Vlade predvođene Suadom Zeljkovićem, sadašnjim premijerom KS. Dakle, Oručevića je u novembru 2012. godine zamijenio Damir Marjanović.

Bivši ministar Marjanović je ostavku podnio 21. maja prošle godine. Nakon toga je do oktobra ostao na čelu ministarstva, a potom mu je prekinut radni odnos, pa je Ministarstvo od oktobra bilo bez prvog čovjeka.

Stalne ostavke, smjene i rekonstrukcije svakako plaćaju građani u vidu takozvanog "bijelog hljeba". Tako su dva od tri bivša ministra obrazovanja u KS od 2010. godine primali plaću i nakon odlaska s funkcije, na šta po sadašnjim propisima imaju pravo i do godinu dana. Suljagić je to pravo koristio punu godinu, a za to vrijeme mu je isplaćeno 30.302 KM, u neto iznosu, dok je Oručević plaću primao nešto kraće nakon odlaska s funkcije i dobio je 19.779 KM. Bivši ministar Marjanović nije koristio pravo na "bijeli hljeb".