Žestoke kritike
3

Skupština KS danas o Prijedlogu zakona o visokom obrazovanju

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo danas bi na 30. radnoj sjednici trebalo da se izjasne o Prijedlogu zakona o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo.

Riječ o je o prijedlogu zakona koji se posljednjih dana našao na udaru kritika akademske javnosti, opozicionih političkih stranaka i nevladinih organizacija.

Sindikat Univerziteta u Sarajevu saopćio je kako su predložene izmjene Zakona o visokom obrazovanju KS destruktivne. Kako kažu, u izradu prednacrta zakona nisu bili uključeni svi akteri zainteresovani za donošenje, odnosno inoviranje postojećeg zakona pa je samim tim proces u svom startu manjkav i nedovoljno transparentan za jedan od ključnih Zakona u ovoj oblasti.

Na drugoj strani, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović vjeruje da će Prijedlog zakona o visokom obrazovanju biti podržan na sjednici Skupštine KS te smatra da će taj zakon dati značajne rezultate.

"Novi zakon je reformski i dat će velike rezultate u budućnosti. Opozicija je pokazala stavove i poslije rasprave o osnovnom i srednjem obrazovanju. Uglavnom su to bili politički, a ne stavovi zasnovani na realnim i objektivnim činjenicama", kazao je Kazazović.

Iako ovaj Zakon donosi mnoge pozitivne i reformske mjere, poput finansijske integracije i podizanja kvaliteta obrazovnog procesa, iz CCI-a ističu kako je veći broj odredbi u očiglednoj suprotnosti s Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju BiH te principima depolitizacije, akademske autonomije i akademske slobode.

"Predloženo većinsko popunjavanje Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu predstavnicima Vlade KS (6 od 11 članova, član 132) nema podršku akademske zajednice i struke, nisu utvrđeni precizni kriteriji za izbor članova Upravnog odbora, dok odredbe o ovlastima Upravnog odbora nisu dorečene. Uz nekonzistentne procedure prijevremenih razrješenja rektora i dekana pojedinačnih fakulteta i gotovo neograničene ovlasti Ministarstva obrazovanja u provedbi ovog zakona, sve upućuje na zaključak da se umjesto kretanja ka depolitizaciji, profesionalizaciji i odgovornosti rukovodnih pozicija, ministar i Vlada odlučuju na dodatni politički pritisak na visoko obrazovanje", navodi se u saopćenju.

Podsjećamo, u Prijedlogu zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo između ostalog stoji da će redovni studenti, ukoliko više od jednom obnove godinu u toku prvog ciklusa studija, izgubiti status budžetski finansiranih studenata te studije mogu nastaviti u statusu redovnih samofinansirajućih studenata.

Novim zakonom predviđeno je da studenti, između ostalog, imaju dva roka za polaganje ispita u septembru i više praktične nastave u cilju što boljeg osposobljavanja za tržište rada, također, zakon nalaže objavljivanje rezultata ispita u periodu od pet dana od polaganja ispita. Jedna od novina je i da stečene bodove i predavanja koje je student ostvario zadržava i u slučaju obnove godine.

Predviđeno je i povećanje kazni za prekršaje pa je tako naprimjer navedeno da će novčanom kaznom u iznosu od 5.000 KM do 15.000 KM biti kažnjena za prekršaj visokoškolska ustanova ukoliko rezultati pismenog dijela ispita ne budu objavljeni u roku od pet dana ili ako studentu ne bude omogućen uvid u rad u skladu s ovim zakonom.

Detaljnije informacije o Prijedlogu zakona o visokom obrazovanju KS možete pročitati ovdje.