Osjetljivo pitanje
20

Skupština KS će o nazivu škole "Mustafa Busuladžić" raspravljati nakon konsultacija sa stručnjacima

Piše: A. Z.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Skupština Kantona Sarajevo je krajem oktobra prošle godine donijela odluku da se Osnovna škola "Dobroševići" preimenuje u OŠ "Mustafa Busuladžić", a na prijedlog Vijeća mjesne zajednice Dobroševići i općinskog vijeća Općine Novi Grad Sarajevo.

Nakon toga su uslijedile burne reakcije koje su rezultirale najavom predsjedavajuće Skupštine KS Ane Babić da će zastupnici KS raspravljati o promjeni naziva škole. Skoro mjesec dana nakon najave, sporno pitanje se još nije našlo na dnevnom redu, a Babić kaže da će se to desiti nakon konsultacija sa stručnjacima.

"Moramo s tim izaći na čistac, čini mi se da je sve paušalno i brzo odrađeno. Zato sada moramo naći pravi put, a to je mišljenje relevantnih stručnjaka raznih profila. Nakon što se s njima konsultujemo, ovo osjetljivo pitanje će se naći na Skupštini KS", kazala je Babić za Klix.ba.

Godinu nakon promjene naziva škole Babić je za RTRS priznala da je Savez za bolju budućnost (SBB) pogriješio jer je podržao ideju da škola bude nazvana po Mustafi Busuladžiću. S druge strane, ovaj naziv je od samog početka za opoziciju bio neprihvatljiv zbog, kako su isticali, fašističkih ideja koje je Busuladžić podržavao.

"Na posljednjoj sjednici sam pitao predsjedavajuću kada će se to pitanje naći na dnevnom redu, a ona je rekla da mi nije dužna odgovoriti. Mi očekujemo da uradi ono što je rekla jer ona predsjedava Skupštinom KS i kolegijem koji utvrđuje dnevni red. Dakle, ima mogućnost da to predloži. Sve je već rečeno, mi bismo podržali promjenu naziva ukoliko o tome bude raspravljano", rekao nam je Mario Vukasović, nezavisni zastupnik u Skupštini KS.

Iako je početno negodovanje zbog odluke Skupštine KS nakon nekog vremena utihnulo, priča je ponovo aktuelizirana nakon što je Ambasada Izraela u protestnoj noti upućenoj Ministarstvu vanjskih poslova BiH tražila povlačenje odluke o imenovanju i izrazila žaljenje jer su vlasti Kantona Sarajevo odobrile takvu odluku, naročito uzimajući u obzir činjenicu da su većinu bosanskih Jevreja ubile fašističke i nacističke okupatorske snage s kojima se identifikovao Busuladžić".

Prozvanim se osjetio Školski odbor škole koja nosi Busuladžićevo ime, koji je zatražio od Izraela da zaustavi gradnju naselja na palestinskoj zemlji, tvrdeći da su izmislili da je Busuladžić bio antisemit kako bi opravdali njegovo ubistvo koje su izvršili njihovi ideološki prethodnici, uskraćujući njegovoj porodici čak i pravo na dženazu". Vukasović ovaj potez, kao i odusustvo reakcije Vlade KS, smatra skandaloznim, dok ga je Babić okarakterisala neprimjerenim.

Podsjećamo, Busuladžić je bez suđenja likvidiran u Sarajevu 29. juna 1945. godine. Dok ga kritičari smatraju saradnikom ustaških okupatorskih snaga za vrijeme Drugog svjetskog rata čije se mišljenje poklapalo s ideologijom nacizma, pristalice ga se sjećaju kao istaknutog bošnjačkog učenjaka.