SBB priznao grešku
507

Ana Babić: U Skupštini KS uskoro će se raspravljati o promjeni naziva škole "Mustafa Busuladžić"

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednica Skupštine KS Ana Babić priznala je da je SBB pogriješio kada je glasao da se Osnovna škola "Dobroševići" preimenuje u OŠ "Mustafa Busuladžić". Za RTRS je kazala da se kaje zbog greške i da će je pokušati ispraviti tako što će Skupština KS ponovo raspravljati o promjeni naziva škole.

"Vjerujte da osjećam grižnju savjesti zbog toga što smo mi, Savez za bolju budućnost, greškom glasali za tu odluku i sigurno ćemo na nekoj od narednih sjednica pokrenuti pitanje promjene naziva te škole i imena kontroverzne ličnosti kao što je Mustafa Busuladžić", rekla je Babić.

Odluka o promjeni naziva škole donesena je krajem oktobra prošle godine uprkos protivljenju opzicije u Skupštini KS koja smatra da je naziv neprihvatljiv zbog fašističkih ideja koje je Busuladžić podržavao.

Priča je aktuelizirana nakon protestne note Izraela koja je upućena Ministarstvu vanjskih poslova BiH, a u kojoj se traži povlačenje odluke o imenovanju škole po Mustafi Busuladžiću. U protestnoj noti Busuladžić je nazvan kontroverznom i antisemitskom ličnošću.

"Ambasada Izraela ponovo izražava iskreno žaljenje zbog toga što su vlasti Kantona Sarajevo odobrile takvu odluku, naročito uzimajući u obzir činjenicu da su većinu bosanskih Jevreja ubile fašističke i nacističke okupatorske snage s kojima se identifikovao gospodin Busuladžić", navodi se u protestnoj noti.

Umjesto odgovora iz Ministarstva vanjskih poslova BiH Izrael je dobio odgovor iz škole "Mustafa Busuladžić" koja je zatražila da se zaustavi gradnja naselja na palestinskoj zemlji.

"Oni su izmislili da je Busuladžić bio antisemita, pokušavajući osporiti brutalno ubistvo tog mladog čovjeka, koje su izvršili njihovi ideološki prethodnici, uskraćujući njegovoj porodici čak i pravo na dženazu", poručio je Školski odbor.

Kritičari ističu kako je Busuladžić bio istaknuti saradnik ustaških okupatorskih snaga za vrijeme Drugog svjetskog rata, a njegovo se pisano mišljenje često poklapalo s ideologijom nacizma. Likvidiran je bez suđenja u Sarajevu 29. juna 1945. godine.