{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izrael uputio protestnu notu BiH: Povucite odluku o imenovanju škole po Mustafi Busuladžiću

24.10.2017. u 11:15
1.588
751
Izrael uputio protestnu notu BiH: Povucite odluku o imenovanju škole po Mustafi Busuladžiću
1.588
Ambasada Izraela sa sjedištem u Tirani uputila je Ministarstvu vanjskih poslova BiH protestnu notu zbog odluke Skupštine Kantona Sarajevo i Općinskog suda u Sarajevu da se Osnovna škola "Dobroševići" preimenuje u Osnovnu školu "Mustafa Busuladžić".
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Izraelska ambasada direktno se obratila centralnoj vlasti, odnosno Vijeću ministara BiH, od kojeg traži da obrati posebnu pažnju na nedavnu odluku Vlade Kantona Sarajevo o imenovanju jedne od njenih škola po "kontroverznoj i antisemitskoj ličnosti" Mustafi Busuladžiću.

"Ambasada Izraela ponovo izražava iskreno žaljenje zbog toga što su vlasti Kantona Sarajevo odobrile takvu odluku, naročito uzimajući u obzir činjenicu da su većinu bosanskih Jevreja ubile fašističke i nacističke okupatorske snage s kojima se identifikovao gospodin Busuladžić", navodi se u protestnoj noti.

Dalje se dodaje da takav nesretan čin ugrožava bogat multietnički i svjetski duh na koji je Sarajevo zajedno sa svojom bosanskom zajednicom ponosno. Ambasada Izraela ističe da je Jevrejska zajednica koja postoji u BiH više od 450 godina sastavni dio kulturnog mozaika zemlje i da su Jevreji počastvovani što su znatno doprinijeli bh. društvu.

"Izrael je uvjeren da će Vijeće ministara BiH nastaviti pružati sigurnost i zaštitu prosperitetnoj Jevrejskoj zajednici, glasno i odlučno govoreći protiv antisemitizma i negiranja holokausta, zapravo, bilo kakvih pokušaja u historijskom revizionizmu kada je riječ o nacističkim djelima i djelima njihov saradnika širom Evrope. Osim toga, Izrael poziva vlasti BiH, predstavnike zemlje koja pripada evropskoj porodici, koja dijeli vrijednosti demokratije i ljudskih prava, da otkažu prethodno navedenu odluku i djeluju na njenom ukidanju", navodi se u protestnoj noti.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH proslijedilo je protestnu notu Izraela u kabinete premijera FBiH Fadila Novalića i premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića.

Podsjećamo, Skupština Kantona Sarajevo je na sjednici održanoj u oktobru 2016. godine prihvatila prijedlog da se osnovna škola u Dobroševićima nazove po Mustafi Busuladžiću, a prije glasanja sjednicu su napustili predstavnici opozicije koji se nisu slagali s ovim prijedlogom.

Opozicija (Naša stranka, Socijaldemokratska partija i Demokratska fronta) je mišljenja kako naziv škole nije prikladan zbog Busuladžićevih stavova koji se mogu poistovijetiti s fašizmom.

Isprva, prijedlog je bio odbijen, ali je usvojen u drugom pokušaju. Također, postojao je i prijedlog GS-a da se škola nazove po majoru Armije RBiH Mihajlu Petroviću.

Kritičari ističu kako je Busuladžić bio istaknuti saradnik ustaških okupatorskih snaga za vrijeme Drugog svjetskog rata, a njegovo se pisano mišljenje često poklapalo s ideologijom nacizma.

Busuladžić je likvidiran bez suđenja u Sarajevu 29. juna 1945. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: