BiH
4

Skupština KS 6. marta o potvrđivanju Vlade

FENA
Sa današnje sjednice (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sa današnje sjednice (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo će se 6. marta, kada je zakazana prva sjednica Skupštine, izjašnjavati o odluci o potvrđivanju Vlade Kantona Sarajevo.

Ovo je danas dogovoreno na prvoj sjednici kolegija Skupštine Kantona Sarajevo kojoj je predsjedavao Sejo Bukva.

Zbog potrebe očitovanja i zauzimanja stavova o nekoliko pitanja važnih za funkcioniranje Kantona Sarajevo, 3. marta će biti održana hitna sjednica, a fokus sjednice je hitna izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH i potreba očitovanja Skupštine KS-a u odnosu na moguća nova zakonska rješenja.

Prije imenovanja nove Vlade Kantona, potrebno je očitovati se o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija KS-a u kome je predloženo izdvajanje resora komunalnih poslova u posebno ministarstvo, te spajanje resora prostornog uređenja, stambenih poslova i zaštite okoliša.

Kako je najavljeno, na dnevnom redu su i prijedlozi izmjena zakona o radno-pravnom statusu poslanika u Skupštini KS, radno- pravnom statusu članova Vlade KS, kao i Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti.

Predložene izmjene, kako su istakli članovi Kolegija, odnose se na odredbe koje regulišu izdvajanja za "bijeli hljeb" te savjetničke pozicije u organima vlasti KS-a.

Na dnevnom redu hitne sjednice Skupštine KS-a je i Prijedlog odluke o dopuni Odluke o usklađivanju statusa JP "Rad" sa Zakonom o javnim preduzećima u Federaciji BiH kao i rješenje o privremenom imenovanju Upravnog odbora Kantonalne agencije za privatizaciju, saopćila je Press služba KS-a.