BiH
0

Usvojene izmjene Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave u KS

FENA
Skupština Kantona Sarajevo po hitnom postupku usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija KS-a.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Ovim je izmjenama, pored ostalog, predviđeno formiranje ministarstva komunalne privrede i infrastrukture te ukidanje Ministarstva stambene politike KS-a.

Nakon pauze, zastupnici su razmatrali Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Skupštine Kantona Sarajevo, a predlagač je bio zastupnik Predrag Kojović (Naša stranka).

Ovim je prijedlogom istaknuta opravdanost hitnog zakazivanja sjednica SKS-a.

Izuzetno, u okolnostima opasnosti po javnu sigurnost i sigurnost građana širih razmjera, elementarnih nepogoda, velikih šteta za imovinu, epidemija i slično, ili kada je ugroženo normalno funkcioniranje javnih službi, ili kada bi neodržavanje skupštinske rasprave o određenim pitanjima moglo nanijeti štetu interesima kantona i njegovih građana, Vlada može zahtijevati od predsjedavajućeg da sazove sjednicu Skupštine hitnog karaktera.

Opravdanost hitnog karaktera, nakon obrazloženja premijera ili ovlaštenog člana Vlade, kao i prijedlog dnevnog reda utvrđuje Kolegij, a usvaja Skupština na samoj sjednici.

Kojović je, kao predlagač, povukao prijedlog.

U nastavku sjednice, zastupnici razmatraju Prijedlog odluke o dopuni Odluke o usklađivanju statusa Javnog preduzeća „Rad“ Sarajevo sa Zakonom o javnim preduzećima u Federaciji BiH, sa fokusom na problem pasa-lutalica i opasnih pasa.