U finišu godine
4

Skupština HNK usvojila budžet za 2019. godinu u iznosu od 222,7 miliona KM

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Posljednjeg dana ove kalendarske godine Skupština HNK usvojila je budžet za narednu godinu koji iznosi 222,7 miliona KM te finansijske planove tri javna fonda, odnosno službe.

Premijer Vlade HNK Nevenko Herceg je kazao kako je budžet za 11,7 posto veći od planiranog za prošlu godinu.

"Uveli smo prije četiri godine praksu realnog planiranja i to nastavili i u ovoj godini te to tražimo i od naših institucija. Kako raste budžet, rastu i planovi, povećali smo sredstva za zajedničke institucije, Sveučilište, demografiju, socijalu, realni sektor, a nismo zaboravili ni braniteljsku populaciju, stipendije i pripravnike", kazao je predsjednik Herceg naglasivši da će se ove godine kroz projekte Vlade zaposliti 500 pripravnika te da mogu biti zadovoljni i socijalni partneri.

Šerif Špago, jedan od predsjedavajućih Skupštine, kazao je kako se ovim javnim institucijama u narednoj godini omogućava nesmetan rad.

"Budžet za narednu godinu je predviđen bez deficita, a predviđeno je povećanje poticaja u privredi, turizmu, poljoprivredi te povećanje transfera prema visokoškolskim ustanovama, povećanje iznosa za stipendije, a sadržana su sredstva i za vansudske nagodbe", kazao je Špago.

Zbog novih kolektivnih ugovora predviđena su i jednokratna izdvajanja zdravstvenim ustanovama, kako iz budžeta kantona 7 miliona, tako i 11 miliona viška sredstava iz poslovanja Zavoda za zdravstveno osiguranje.

Tomislav Martinović, jedan od predsjedavajućih, kazao je kako su tokom vikenda usaglašene sporne tačke te kako kanton spreman ulazi u novu godinu, bez ikakvih opterećenja i zastoja.

Aner Žuljević, zastupnik SDP-a, još jednom je iznio svoju kritiku donošenja budžeta na vanrednim sjednicama i po skraćenom postpuku te dodao da je očekivao da Vlada bar na odlasku radi po zakonu, a da se danas krši sve što je predviđeno Zakonom o budžetima.

"Potpuno je isključena javnost u donošenju odluka o novcu koji je vlasništvo građana. Vlada je pokazala da poštuje samo sebe, a i naredne godine ćemo konstatovati da je potrošeno stotine miliona maraka, a da nismo pomakli s mjesta", kazao je.

Osim budžeta usvojena je izmjena finansijskog plana Zavoda za zdrvstveno osiguranje za 2018. godinu te finansijske planove Zavoda za zdravstveno osiguranje, Zavoda za zapošljavanje i Zavoda za zaštitu okoliša za narednu godinu.