Opozicija negoduje
9

HNK će "hitni budžet" za 2019. najvjerovatnije usvojiti u ponedjeljak

Piše: R. D.
Nevenko Herceg, trenutno i predsjednik Vlade i zastupnik u Skupštini HNK (Foto: R. D./Klix.ba)
Nevenko Herceg, trenutno i predsjednik Vlade i zastupnik u Skupštini HNK (Foto: R. D./Klix.ba)
Posljedjeg dana u ovoj godini Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona će, sasvim je sigurno, usvojiti budžet za narednu 2019. godinu. Budžet iznosi 222,7 miliona KM i trebao bi proći bez problema, kao i jučer rebalans za 2018. od 255 miliona jer je usuglašen između zastupnika HDZ-a i SDA.

Zastupnici iz stare, ali vrlo vjerovatno i nove, političke većine kažu da je taj najvažniji finansijski dokumet planiran realistično, te da će moći podnijeti ono u što opozicija sumnja, izdržati udar novih kolektivnih ugovora potpisanih u izbornoj godini s ljekarima, radnicima u zdravstvu, policajcima, prosvjetnim radnicima...

Premijer Nevenko Herceg, koji je trenutno u zanimljivoj poziciji jer je dio i zakonodavne i izvršne vlasti, kao predsjednik Vlade HNK u starom sazivu i zastupnik u Skupštini HNK u novom, dići će ruku za "svoj" budžet koji je okarakterisao kao razvojni, "kao da je godina izborna, a nije".

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Budžet će se usvajati na nastavku sjednice od petka, kad su zastupnici digli ruke za drugi rebalans budžeta za 2018. godinu. Protiv su bili SDP i HRS, a suzdržan DF, odnosno članica PMP-a Selma Drljević.

Kritike iz opozicionih redova ponajviše su bile zbog procedura i hitne sjednice. Aner Žuljević iz SDP-a kaže kako se sve moglo zakazati u januaru i uraditi na pošteniji i korektniji način.

"Radi se o klasičnom ponižavanju zastupnika i javnosti, jer je budžet usvojen na vladi 24. decembra, zastupnici ga dobili 26. i sad trebaju glasati za dokument od 250 miliona KM bez da su ga praktično i ozbiljno vidjeli", kaže Žuljević.

Iz opozicije smatraju da rebalans "ništa drugo do završni račun predizborne manipulacija novcem od strane SDA i HDZ koji samo potvrđuju kako postoji kontinuitet zloupotrebe, netransparetnosti i neodgovornosti u raspolaganju javnim novcem".

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"I dalje su od javnosti ostali sakriveni milionski transferi utrošenog novca, zbog čega je i Ured za reviziju dao svoje negativno mišljenje, što je valjda jasno da ne rade stvari na zakonit način", kazao je Žuljević.

Rast poreskih prihoda budžeta opozicija ne vidi kao rezultat realnog rasta ekonomije, nego reformi koji su državi omogućili da izmjenama zakona iz priblizno istog bazena novca u sistemu zahvati sebi više, ostavljajuci građanima i privredi manje na raspolaganju, što sve zajedno implicira obavezu da utrošak tog i takvog novca mora biti daleko odgovorniji u smislu konkretnih efekata i za građane i za privredu.

"Narodski rečeno moramo i dužni smo svaku marku tri put prevrnuti, prije nego što odlučimo gdje ćemo je potrošiti. Transparentnost donošenja i trošenja javnih budžeta je osnova politike dugoročnog povjerenja između politike i građana kojoj svi moramo težiti jer na žalost to već godinama nije slučaj", kazao je Aner Žuljević.