Rebalans za 2018.
36

Nevenko Herceg: Naredna godina nije izborna, ali će budžet HNK-a biti kao da je izborna

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona na današnjoj vanrednoj sjednici usvojila je rebalans budžeta za 2018. godinu, koji će imati izražen deficit. U planiranom nastavku sjednice, u ponedjeljak, razmatrat će se prijedlog budžeta za 2019. godinu.

Rebalansirani budžet za 2018. godinu težak je 255 miliona KM, a prijedlog budžeta za narednu godinu iznosi 222,7 miliona KM.

Tomislav Martinović, jedan od predsjedavajućih Skupštine, kazao je da je rebalans ovogodišnjeg budžeta prihvatio naloge koje je dala revizija, a to se odnosi na zaostale obaveze po sudskim presudama.

Martinović i Špago (Foto: R. D./Klix.ba)
Martinović i Špago (Foto: R. D./Klix.ba)

"Vlada je u prethodnim godinama uspjela izmiriti 13 miliona obaveza po presudama, ali je ostalo neizmireno 22 miliona. Dosad se to nije vidjelo u budžetu, a nalog je da se knjiži. Ostalo što se nalazi u rebalansu su kozmetičke izmjene", izjavio je Martinović.

Martinović smatra da je budžet za narednu godinu planiran vrlo realistično te da će moći izdržati nove kolektivne ugovore s ljekarima, radnicima u zdravstvu, policajcima, prosvjetnim radnicima...

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Njegov kolega, jedan od dva predsjedavajuća, još uvijek bez dogovorene hijerarhije, Šerif Špago, kazao je da se još rade određena usuglašavanja, posebno vezana za finansijski plan Zavoda za zdravstveno osiguranje HNK.

Predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg, koji je trenutno i zastupnik u Skupštini, izjavio je da se ovom sjednicom omogućava nesmetano funkcionisanje institucija u narednoj godini, a pohvalio se kako je danas završeno plaćanje nove zgrade Vlade HNK, bivšeg Hotela Ero.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Ovaj deficit neće ugroziti finansijsku stabilnost, on će opteretiti dugoročne obaveze, samo smo ga formalno zaknjižili. Mi stvarni deficit nemamo, imamo višak sredstava, koji ćemo usmjeriti prema jedinicama lokalne samouprave, a dio za rješavanje sudskih presuda", izjavio je premijer Herceg.

Nevenko Herceg (Foto: R. D./Klix.ba)
Nevenko Herceg (Foto: R. D./Klix.ba)

Herceg je kazao da je izborni rezultat najbolja ocjena rada Vlade HNK, a istakao je i niz važnih zakona koji je usvojen.

"Naredna godina nije izborna, ali je budžet takav kao da je izborna", ocijenio je premijer.

Ministar finansija Adnan Faladžić podsjetio je kako je ovo drugi rebalans budžeta, a kako je ranije rebalansiranje bilo ponajviše zbog kupovine Hotela Ero te da novi finasijski okvir donosi 23 miliona više nego prethodni.

Aner Žuljević (Foto: R. D./Klix.ba)
Aner Žuljević (Foto: R. D./Klix.ba)

Aner Žuljević, zastupnik SDP-a, kazao je za govornicom da je ova sjednica nepotrebna, posebno jer godina koja dolazi nije izborna i da su se ovakvi važni finansijski dokumenti trebali razmatrati u redovnom procesu, uz javnu raspravu.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

U sklopu ove sjednice razmatrani su i finansijski planovi službi i zavoda te rebalans finansijskog plana Zavoda za zdravstveno osiguranje, koji se morao napraviti.