|

Skupština Bosanskopodrinjskog kantona usvojila budžet za 2013.

Skupština Bosanskopodrinjskog kantona usvojila budžet za 2013.
21
F
FENA
24.12.2012. u 22:13
20
komentara
21

dijeljenja
Skupština Bosanskopodrinjskog kantona usvojila budžet za 2013.
Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj 7. vanrednoj sjednici, većinom glasova usvojila je Budžet BPK-a za 2013.godinu u iznosu od 39.919.868 KM, kao i Zakon o izvršenju Budžeta BPK-a za narednu godinu. Budžet je usvojen bez prisustva poslanika SDA i Stranke za BiH.
Desilo se to nakon šestosatne burne rasprave o legalnosti zakazivanja sjednice Skupštine koja je održana u subotu a na kojoj je imenovan novi saziv Vlade na čelu sa SDP-om.

Već tokom rasprave o predloženom dnevnom redu, poslanica LDS-a u Skupštini Daliborka Milović je, pozivajući se na vitalni nacionalni interes srpskog naroda, podnijela prijedlog da se u današnji dnevni red uvrste prijedlozi odluka o ništavnosti odluka o potvrđivanju mandatara i Vlade Bosanskopodrinjskog kantona Goražde, kao i odluke o razrješenju dopredsjedavajuće Skupštine donesenih na nastavku 6. vanredne sjednice Skupštine, međutim ovi prijedlozi nisu dobili potrebnu većinu. Milović je i prilikom rasprave o budžetu tvrdila da je povrijeđen vitalni nacionalni interes.

"Povrijeđen je zato što u Vladi nisu imenovana dva ministra iz reda srpskog naroda pa tako jedan narod nije mogao učestvovati u kreiranju ovoga Budžeta", istakla je Milović.

I poslanik SDA Adis Halilović istakao je kako ne može prihvatiti način na koji je zakazana sporna sjednica, a poslanik Stranke za BiH Damir Žuga najavio je čak i pokretanje tužbe protiv onih koji su zakazali subotnju sjednicu.

Međutim poslanici SDP-a bili su izričiti tražeći da Skupština raspravlja o Budžetu za 2013. godinu a da se sve nejasnoće oko sazivanja, po nekima sporne sjednice, otklanjaju pravnim mehanizmima koji stoje na raspolaganju onima koji misle da je bilo kršenja Ustava.

"Mi ćemo Ustavnom sudu dostaviti rezultate glasanja i sve ono što je neophodno kako bi taj Sud koji je jedini mjerodavan da ocjenjuje, donio odluku" - kazao je Suad Došlo predsjedavajući Skupštine BPK Goražde

"Ovo je prvi put nakon dugo godina da se Budžet usvoji na isteku kalendarske godine i mislim da je to jako dobro za ovaj kanton" - smatra Alem Mujković, ministar finansija BPK Goražde.

Zadovoljstvo što je budžet BPK Goražde za narednu godinu usvojen prije isteka tekuće kalendarske godine izrazio je i premijer BPK Goražde Emir Frašto ocjenjujući da to stabilan i realno ostvariv budžet.

"Mi možemo sada ulagati u privredu, poljoprivredu, davati subvencije za nova radna mjesta kako bi dostigli broj od 7.000 zaposlenih u narednih 15 mjeseci" - riječi su premijera BPK Goražde.

Skupština je danas usvojila i Odluku o izmjenama i dopunama Budžeta BPK Goražde za 2012. godinu u iznosu od 38.084.539 KM. Usvojeni su i prijedlozi izmjena i dopuna Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i Finansijskog plana prihoda i rashoda Službe za zapošljavanje BPK Goražde za 2012.godinu.

Prema najavama, do kraja godine trebala bi biti održana još jedna radna sjednica Skupštine BPK Goražde.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...