Nakon šestosatne burne rasprave
21

Skupština Bosanskopodrinjskog kantona usvojila budžet za 2013.

FENA
Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj 7. vanrednoj sjednici, većinom glasova usvojila je Budžet BPK-a za 2013.godinu u iznosu od 39.919.868 KM, kao i Zakon o izvršenju Budžeta BPK-a za narednu godinu. Budžet je usvojen bez prisustva poslanika SDA i Stranke za BiH.

Desilo se to nakon šestosatne burne rasprave o legalnosti zakazivanja sjednice Skupštine koja je održana u subotu a na kojoj je imenovan novi saziv Vlade na čelu sa SDP-om.

Već tokom rasprave o predloženom dnevnom redu, poslanica LDS-a u Skupštini Daliborka Milović je, pozivajući se na vitalni nacionalni interes srpskog naroda, podnijela prijedlog da se u današnji dnevni red uvrste prijedlozi odluka o ništavnosti odluka o potvrđivanju mandatara i Vlade Bosanskopodrinjskog kantona Goražde, kao i odluke o razrješenju dopredsjedavajuće Skupštine donesenih na nastavku 6. vanredne sjednice Skupštine, međutim ovi prijedlozi nisu dobili potrebnu većinu. Milović je i prilikom rasprave o budžetu tvrdila da je povrijeđen vitalni nacionalni interes.

"Povrijeđen je zato što u Vladi nisu imenovana dva ministra iz reda srpskog naroda pa tako jedan narod nije mogao učestvovati u kreiranju ovoga Budžeta", istakla je Milović.

I poslanik SDA Adis Halilović istakao je kako ne može prihvatiti način na koji je zakazana sporna sjednica, a poslanik Stranke za BiH Damir Žuga najavio je čak i pokretanje tužbe protiv onih koji su zakazali subotnju sjednicu.

Međutim poslanici SDP-a bili su izričiti tražeći da Skupština raspravlja o Budžetu za 2013. godinu a da se sve nejasnoće oko sazivanja, po nekima sporne sjednice, otklanjaju pravnim mehanizmima koji stoje na raspolaganju onima koji misle da je bilo kršenja Ustava.

"Mi ćemo Ustavnom sudu dostaviti rezultate glasanja i sve ono što je neophodno kako bi taj Sud koji je jedini mjerodavan da ocjenjuje, donio odluku" - kazao je Suad Došlo predsjedavajući Skupštine BPK Goražde

"Ovo je prvi put nakon dugo godina da se Budžet usvoji na isteku kalendarske godine i mislim da je to jako dobro za ovaj kanton" - smatra Alem Mujković, ministar finansija BPK Goražde.

Zadovoljstvo što je budžet BPK Goražde za narednu godinu usvojen prije isteka tekuće kalendarske godine izrazio je i premijer BPK Goražde Emir Frašto ocjenjujući da to stabilan i realno ostvariv budžet.

"Mi možemo sada ulagati u privredu, poljoprivredu, davati subvencije za nova radna mjesta kako bi dostigli broj od 7.000 zaposlenih u narednih 15 mjeseci" - riječi su premijera BPK Goražde.

Skupština je danas usvojila i Odluku o izmjenama i dopunama Budžeta BPK Goražde za 2012. godinu u iznosu od 38.084.539 KM. Usvojeni su i prijedlozi izmjena i dopuna Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i Finansijskog plana prihoda i rashoda Službe za zapošljavanje BPK Goražde za 2012.godinu.

Prema najavama, do kraja godine trebala bi biti održana još jedna radna sjednica Skupštine BPK Goražde.