{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Skup o značaju zaštite prava maloljetnika u sukobu sa zakonom

F
15.3.2011. u 16:00
0
0
Skup o značaju zaštite prava maloljetnika u sukobu sa zakonom
0
Skup o značaju zaštite prava maloljetnika u sukobu sa zakonom
Foto: Ilustracija
Predstavnici bh. institucija koje su uključene u problematiku maloljetnika u sukobu sa zakonom okupili su se u utorak u Sarajevu na skupu organiziranom radi razmjene iskustava s kolegama iz Italije - države koja ima dobro sistemski riješenu oblast brige o maloljetnicima u sukobu sa zakonom.
Direktorica Odjela za maloljetničko pravosuđe pri Ministarstvu pravde Italije Serenella Pesarin pojasnila je proceduru sudskog i vansudskog procesa postupanja s maloljetnicima koji počine krivična djela, te naglasila da u skladu sa zakonom stručni tim u tom procesu mnogo radi na jačanju identiteta te mlade osobe kroz tretman koji je individualan (za svaku osobu specifičan).

Ona ističe da taj individualni pristup mladoj osobi koja je došla u sukob sa zakonom mora biti što manje ofanzivan, mora mu se prilaziti bez predrasuda uz potpuno poštivanje njegovih ljudskih prava i njegove ličnosti. Bitno je shvatiti pravi razlog zbog kojeg je mladi čovjek počinio određeno krivično djelo, a od toga umnogome i treba da ovisi pristup prema njemu. Te osobe zapravo trebaju mnogo pažnje, podrške pa i ljubavi, odnosno human pristup koji će im omogućiti da nakon pritvora postanu ravnopravni članovi društva.

Pesarin ističe da su iskustva iz Italije pokazala da je takav pristup mladoj osobi koja je u sukobu sa zakonom djelotvoran, odnosno smanjuje broj povratnika u krivična djela.

U BiH nema zakonskog rješenja iz oblasti zaštite i postupanja s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku na nivou države. U Republici Srpskoj taj zakon usvojen je prošle godine, a sudija Osnovnog suda Banja Luka Dragan Uletilović koji je radio na njegovoj izradi kaže da već postoje skromna iskustva u njegovoj primjeni i ističe da će to biti proces s mnogo uspona i padova.

Kaže da je taj zakon zasnovan na suvremenim krivičnim propisima, u njega su ugrađeni mnogi međunarodni dokumenti poput Konvencije o pravima djeteta, te primijenjena pozitivna iskustva iz drugih država. Zakon predviđa i alternativne mjere u sistemu maloljetničkog pravosuđa poput vaspitne mjere čija efikasnost primjene se stalno mora kontrolirati i u slučaju potrebe mijenjati.

Zakon takve vrste očekuje se uskoro u Distriktu Brčko, a tekst zakona iz oblasti zaštite i postupanja s maloljetnicima u krivičnom postupku u FBiH čeka formiranje vlasti.

Današnji skup dio je projekta nazvanog "Ojačavanje maloljetničke pravde u BiH" koji finansira Cooperazione Italiana, a u okviru toga predstavnici bh. institucija koje se bave problematikom maloljetnika u sukobu sa zakonom ranije su posjetili italijanski Odjel za maloljetničku pravdu.

Stručnjaci iz Italije, u uzvratnoj posjeti BiH, posjetili su strukture za prihvat maloljetnika u sukobu sa zakonom u Kantonu Sarajevo i Republici Srpskoj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: