BiH
34

Skup HNS-a u Tuzli: Sve ispod 80 posto glasova hrvatskog biračkog tijela za nas je poraz

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Himnom Republike Hrvatske "Lijepa naša" u izvedbi tamburaškog sastava "Slavonci" iz Vinkovaca večeras je u prepunoj sali tuzlanskog BKC-u održan centralni izborni skup Hrvatskog narodnog sabora s kojeg je poručeno kako svaki izborni rezultat ispod 80 posto glasova hrvatskog biračkog tijela za HNS je poraz.

"Siguran sam da ćemo prevazići ono što smo planirali i da ćemo uvjerljivo dobiti glasove Hrvata, kojim se prije svih i obraćamo. U TK smo izabrali najkompetentnije ljude, ovo je naša domovina i želimo je organizovati po mjeri svih. Dakle, imamo vrlo precizne podatke, a očekujemo da u TK ostanemo u Skupštini, a naša je obveza da kandidate sa ovog prostora uključimo u rad entitetske i državne vlasti", rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i kandidat HNS-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Predsjednik HNS-a Božo Ljubić govorio je o potpisivanju, kako je istakao, povjesnog sporazuma kojeg je prije četiri godine postigao sa Čovićem. Naglasio je da Hrvati ne smiju izgubiti pravo na Bosnu i Hercegovinu i da je osnivanje i djelovanje HNS-a hrvatski odgovor na pokušaj diskvalifikacije jednog konstitutivnog naroda u BiH.

Predsjednik ŽO HDZ-a Mijo Krešić podsjetio je kako je HDZ BiH u vlasti u TK sa svojim kadrovima učesvovao 8 mjeseci. U tom periodu HDZ BiH, kako kaže Krešić, izborio se za tri direktorska mjesta u osnovnim i srednjim školama, po prvi put je subvencioniran prevoz učenika u KŠC Sveti Franjo, a urađeno je i mnogo drugih pozitivnih stvari.

"Pokrenuli smo izmjene Zakona o obrazovanju kako bi na ovim prostorima izbjegli sudbinu Konjević Polja i Srebrenice koja traje 20 godina. Dolazak „plenumaške vlasti“ u dobroj mjeri je osujetio naše planove. Trenutno imamo jedan dio vlasti koji želi da izbriše Hrvate sa ovih prostora. Međutim, naš cilj je jasan. Trebamo osvojiti 7.000 glasova na ovim prostorima i oteti ono što je naše. Oteti radna mjesta na UKC-u Tuzla, u TE Tuzla, zavodama, školama... To nama pripada i to nam niko ne može uskratiti", kazao je Mijo Krešić.

Skupu u Tuzli obratio se i dopredsjednik HDZ-a Hrvatske Dražen Bošnjaković, koji je prenio pozdrave predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.