BiH
0

Skrining vida u Tuzli: 450 djece upućeno očnom ljekaru

FENA
Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona prezentiralo je danas rezultate projekta "Skrining vida kod učenika osnovnih škola općine Tuzla".

Projekt je urađen u saradnji s Humanitarnom organizacijom Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana, JZU UKC Tuzla, JZU Dom zdravlja Tuzla, JU Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona i Crvenim križom Tuzlanskog kantona.

Svrha programa skrininga vida kod učenika jeste identifikovati i izvršiti pregled vida kako bi se na vrijeme uočila njegova moguća oštećenja.

Ključ za uspješnu sanaciju je rana identifikacija i intervencija, koje mogu spriječiti probleme u obrazovanju i permanentna oštećenja vida.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta je s pomenutom humanitarnom organizacijom potpisalo Memorandum o razumijevanju, te je iskoordiniralo projektne aktivnosti s menadžmentom osnovnih škola, a koje se odnose na edukaciju nastavnika uključenih u projekat, raspored skrininga u školama, omogućavanje obavljanja skrininga i prikupljanje podataka.

Nakon obavljenog pregleda 450 djece je upućeno Oftalmološkoj službi Doma zdravlja ili dalje na Kliniku za očne bolesti UKC-a Tuzla, radi uspostavljanja dijagnoze i eventualnog liječenja.

"Projekt je od izuzetne važnosti jer rezultati toka liječenja zavise upravo od vremena otkrivanja oštećenja vida. Treba kontinuirano pratiti djecu, kako bi se što ranije pratile anomalije", istakla je doktorica Zijada Mujačić s Klinike za očne bolesti UKC-a Tuzla.

Zavod za javno zdravstvo prikupilo je podatke i napravilo je bazu iz koje će se dobiti rezultati koji su to problemi s vidom kod djece.

Pregledano je 8.000 učenika u 24 osnovne škole općine Tuzla i osam obdaništa. Od toga 450 djece je imalo određene probleme sa vidom, a kod 184 djece je potvrđen problem sa vidom, saopćeno je iz Općine Tuzla.