Nisu ispunjeni uslovi
327

Škrijelj: Ugovor između Rektorata i KCUS-a neće biti potpisan, studenti i dalje bez nastave

M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Iako je za sutra bilo najavljeno potpisivanje obavezujućeg ugovora između Rektorata i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu čime bi se omogućio početak nastave na fakultetima medicinske grupacije, do toga neće doći.
Kako nam je rekao rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, nisu se ispunili uslovi za potpisivanje ugovora o čemu će sutra obavijestiti Senat UNSA na hitnoj sjednici koja počinje u 10 sati. Nakon sjednice odluke će biti saopćene pismenim putem.

Također, na sjednici će biti riječi i o prekidu nastave koju realizuju profesori Medicinskog fakulteta na Stomatološkom i Farmaceutskom fakultetu, Fakultetu zdravstvenih studija i Prirodno-matematičkom fakultetu, odnosno o zakonitosti te odluke. Senat UNSA je ranije saopćio kako je ova odluka nezakonita i neustavna.

Potpisivanje ugovora učinilo bi, prema riječima dekanese Medicinskog fakulteta Semre Čavaljuge i direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, rad profesora zakonitim jer bi u protivnom, kada se ne bi potpisao, a profesori radili, svaka inspekcija mogla kazniti uposlene.

Ovo znači da će studenti još morati čekati kako bi nastavili svoje obrazovanje, zbog čega mnogi negoduju. Ranije je dekanesa Čavaljuga poručila kako niko od studenata neće biti oštećen za znanje te da će se nastava izvoditi u punom obimu i nadoknađivati prema potrebama. Nastava se na fakultetima medicinske grupacije za predmete koje predaju profesori Medicinskog fakulteteta i KCUS-a ne izvodi od 5. novembra.

Rektor Škrijelj je za Klix.ba prokomentarisao i odluku Vlade KS o izuzeću ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Zinete Bogunić u odlučivanju po žalbama Univerziteta u Sarajevu izjavljenih protiv rješenja Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u slučaju dešavanja na Medicinskom fakultetu.

"Ovo će doprinijeti raščišćavanju nezakonitog stanja na Medicinskom fakultetu. Ovo je čin koji se trebao dogoditi jer gospođa Zineta Bogunić kao ministrica obrazovanja izašla iz okvira korektnog djelovanja kada je u pitanju UNSA i potpuno bila naklonjena ljudima koji su kontinuirano kršili Zakon o visokom obrazovanju na Medicinskom fakultetu i pokušala ih podupirati u činjenju tih radnji. Ignorisala je pravomoćne presude Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu i davala ozbiljan doprinos širenju anarhije na Medicinskom fakultetu", kazao je Škrijelj.