Sarajevo
38

Rektorat i KCUS potpisuju ugovor, nastavak nastave na četiri fakulteta u ponedjeljak

E. Lj.
Ponovno pokretanje nastave na Stomatološkom i Farmaceutskom fakultetu, Fakultetu zdravstvenih studija i Prirodno-matematičkom fakultetu najavljeno je za ponedjeljak, 18. novembra.
To je dogovor današnjeg sastanka predstavnika Rektorata i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, delegacija svih fakulteta medicinske grupacije, sindikata i studenata, a koje je organiziralo Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS i ministrica Zineta Bogunić.

Rezultat današnjih sastanka je za petak najavljeno potpisivanje obavezujućeg ugovora između Rektoratai KCUS-a kao nastavne baze za medicinske fakultete o međusobnim pravima i obavezama. Upravo je nedostatak ovih ugovora bio povod prekida nastave na fakultetima medicinske grupacije.

“Iza nas je važan sastanak. Složili smo se o nužnosti potpisivanja ugovor gdje će Klinički centar nastaviti da pruža nastavu za fakultete medicinske grupacije. Mi smo nastavu morali prekinuti jer nismo imali ugovore za rad sa ovim fakultetima. Takvo stanje nas je uvelo u protuzakoniti rad gdje bi svaka inspekcija zbog takvih okolnosti mogla kazniti uposlene", istakla je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović naglašavajući da ugovor mora biti bilateralan, a da će pravnici i ekonomsiti razmotriti sve njegove aspekte.

Istaknuto je da integracija Univerziteta još nije završena što genereira veliki broj otvorenih pitanja i problema koji se prelamaju preko leđa i studenata i profesora. Prema najavama rektora Rifeta Škrijelja sveobuhvatan nacrt ugovora će se u dogovorenim rokovima proslijediti Kliničkom centru .

“Za izradu ovih ugovora biće nam neohodni ulazni podaci sa Kliničkog centra i fakulteta medicinske grupacije kako bi se mogla izraditi barem okvirna specifikacija troškova . Rektorat čeka da se izvrši pravna integracija . To se nije još dogodilo što mene kao rektora limitira u donošenju odluka u ime svih organizacionih jedinica”, istakao je Škrijelj dodajući da se nažalost prvo uradila finansijaka, a ne i pravna integracija.

Ocjenjujući sastanak vrlo produktivnim dekanesa Medicinskog fakulteta Semra Čavaljuga izrazila je zadovoljstvo što je prepoznato ogromno opterećenje preko norme ovog fakulteta.

"Što se tiče nekliničke nastave, koja je također bila zaustavljena, mi ćemo potpisati kao i uvijek do sada posebne ugovore između fakulteta medicinske grupacije i Medicinskog fakulteta što će obezbijediti održavanje dalje nastave", poručila je Čavaljuga.