Sadik Ahmetović
0

"Skoro sigurno ukidanje viza BiH sredinom ove godine"

SRNA
Sadik Ahmetović
Sadik Ahmetović
Ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović izjavio je danas da očekuje da će eksperti EU dati pozitivnu ocjenu o ispunjenosti uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima te da bi vize za građane BiH mogle biti ukinute sredinom godine.

"Eksperti Evropske komisije boravili su ovdje i prema njihovim utiscima možemo reći da je BiH ispunila svoje obaveze", rekao je Ahmetović na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj članovi Savjeta ministara odgovaraju na pitanja poslanika i delegata.

Ahmetović je izrazio nadu da će potrebne aktivnosti EU biti na vrijeme urađene kako bi BiH sredinom godine mogla dobiti liberalizaciju viznog režima.

Ministar bezbjednosti podsjetio je da je preostalo da se završi imenovanje direktora policijskih agencija, što je jedan od zadataka postavljenih pred BiH.

"Sutra i prekosutra biće obavljen intervju sa kandidatima i vjerujem da će u narednom periodu to biti završeno", rekao je Ahmetović.

On pretpostavlja da će BiH dobiti "neku vrstu sugestija" u vezi sa uspostavljanjem antikorupcione agencije i eventualno za harmonizaciju krivičnih zakona.

"Imam informaciju da je Narodna skupština Republike Srpske formirala radnu grupu koja će raditi na harmonizaciji zakona i očekujem to i od Federacije BiH", rekao je Ahmetović ocijenivši da završetak preostalih obaveza neće biti prepreka za pozitivnu ocjenu evropskih eksperata.