Samir Rizvo
0

"Uvjeren sam u ukidanje viza već u julu"

SRNA
Šef interresorne radne grupe BiH za liberalizaciju viznog režima Samir Rizvo izrazio je uvjerenje da će Evropska komisija građanima BiH ukinuti vize već u julu, jer su svi uslovi za to ispunjeni.

"Tehnički gledano, cijeli proces može biti završen do jula. Eksperti krajem ove sedmice završavaju posjete BiH nakon čega dostavljaju izvještaj Evropskoj komisiji, koja krajem marta ili početka aprila može donijeti preporuku za ukidanje viza i onda ostaje tri mjeseca za provedbu preostale procedure", objasnio je Rizvo,

On je za sutrašnji broj "Nezavisnih novina" rekao da je tehnički to moguće uraditi s obzirom da su svi uslovi ispunjeni, ali ukoliko se to pitanje, kako kaže, prebaci s tehničkog na političko polje, onda ne zna šta se može desiti. 

Podsjetivši da ekspertski tim Evropske komisije zadužen za "blok tri, odnosno pitanja javnog reda i sigurnosti" počinje sutra višednevnu posjetu BiH, Rizvo je naglasio da će oni prikupiti informacije koje se odnose na provođenje uslova iz oblasti borbe protiv organizovanog  kriminala i korupcije, policijske saradnje između bezbjednosnih agencija u BiH, međunarodne saradnje u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije...

Rizvo je rekao da je ocjena ekspertskog tima Evropske komisije za granice, migracije i azil, koji je u petak završio posjetu BiH,  dosta dobra. 

"Naglasili su da je učinjen veliki napredak i da su svi uslovi ispunjeni. Očekujem da i ekspertni tim koju u ponedjeljak dolazi u BiH prepozna napredak. Eksperti koji dolaze, jednako kao i oni koji su završili posjetu, obići će sve nadležne institucije. U ovom slučaju to su uglavnom ministarstva unutrašnjih poslova i policijske agencije kako bi se uvjerili u provođenje postavljenih prioriteta. Vjerujem da će i njihova ocjena biti pozitivna", istakao je Rizvo.

On je rekao da je donesen i Zakon o Agenciji za prevenciju i borbu protiv korupcije, što je bio jedan od uslova iz smjernica za ukidanje viza, a u toku je procedura imenovanja parlamentarnog tijela koje će izabrati menadžment ove agencije i nadzirati njen rad. 
"To je sasvim sigurno napredak, jer je traženo usvajanje zakona, a mi smo otišli i korak dalje", istakao je Rizvo.