BiH
131

Skoro 48 posto žena i 25 posto muškaraca u seoskim područjima BiH je nepismeno

Klix.ba
Sa današnje konferencije za medije
Sa današnje konferencije za medije
U povodu Svjetskog dana pismenosti, 8. septembra, danas je, u organizaciji projekta "Podrška obrazovanju odraslih", u Sarajevu održana konferencija za medije.

Projekat "Podrška obrazovanju odraslih" finansiran je od strane njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj kojeg u Bosni i Hercegovini implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH uz podršku partnera.

Već treću godinu zaredom GIZ realizuje kampanju "Heroji svakodnevnice" pod okriljem projekta podrške obrazovanju odraslih. Kampanja, uz informisanje i educiranje javnosti o projektu, ima za cilj i skidanje društvene anateme koja u pravilu prati pitanje naknadnog sticanja osnovnog obrazovanja kao temelja pismenosti u odrasloj dobi.

Tim povodom GIZ, 8. septembra 2014, organizuje info štandove u Sarajevu, Zenici, Banjoj Luci, Kaknju i Mrkonjić Gradu, u periodu od 10:00-14:00h.

"Skoro 48 posto žena i 25 posto muškaraca u seoskim područjima BiH je nepismeno i nema završeno osnovno obrazovanje, dok je u urbanim sredinama bez završene osnovne škole čak 7, posto muškaraca i 2 posto žena, podaci su Misije OSCE u BiH. Slogan kampanje označava proces kojim se želi poručiti da je svaka osoba, koja se pored svojih svakodnevnih obaveza odluči naknadno završiti osnovnu školu, zaista heroj. Brojni su razlozi, od društvenih do onih čisto ekonomskih, zbog kojih svaki pojedinac bh. društva treba podržati ovu kampanju i aktivno se uključiti u nju", kazao je danas na konferenciji za medije Dr. Rodney Reviere, vođa tima GIZ projekta.

Dan posvećen pismenosti utemeljio je UNESCO 1967. godine, a za cilj ima skretanje pažnje javnosti na problem nepismenosti koji je, na žalost, i dalje aktuelan kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegovini.

Odrasli ljudi koji iz bilo kojeg razloga nisu uspjeli završiti osnovno obrazovanje, imaju razumljive strahove od povratka u školu, jer mogu biti suočeni sa predrasudama od strane javnosti, prijatelja i porodice. Dosadašnji rezultati kampanje, uključivanje partnera, državnih institucija ali i konstantno povećanje broja polaznika koji žele dovršiti osnovno obrazovanje jasno ukazuju da postoji potreba za unaprijeđenjem ove obrazovne oblasti.

"Ministarstvo i kroz druge programe i aktivnosti kontinuirano daje podršku organizacijama koje se bave opismenjavanjem i sticanjem osnovnih znanja i vještina potrebnih za uspješno integrisanje u društvene tokove. Pored uspostavljene kvalitetne saradnje sa GIZ-om na realizaciji potpisanog Memoranduma o razumijevanju, organizirali smo i stručne skupove s ciljem motiviranja odraslih da se ponovo uključe u obrazovni proces te povećali obuhvat nepismenih osoba programima naknadnog sticanja osnovnog obrazovanja i sprječavanje njihove socijalne isključenosti. Posebno želim naglasiti da je na prijedlog Federalnog ministarstva Vlada Federacije BiH utvrdila Nacrt zakona o principima obrazovanja odraslih u Federaciji BiH koji je trenutno u parlamentarnoj proceduri. Propise za provođenje ovog zakona trebaju donijeti nadležna kantonalna ministarstva", izjavio je ovom prilikom Damir Mašić, federalni ministar obrazovanja i nauke.

Ustrajni i aktivni partneri ovog projekta su, pored šest partnerskih škola iz cijele BiH, Zavod za obrazovanje odraslih Republike Srpske, Caritas Švicarska, udruženja "Leda" i "Astra", te novosonovano Udruženje „Heroji svakodnevnice“ koje predstavlja jedan od uspješnih rezultata rada projekta. (kraj)

Njemačka vladina organizacija GIZ - Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH – od 1995. godine pruža podršku zemljama Jugoistočne Evrope u ime njemačke vlade u uspostavi demokratskih struktura i konkuretne tržišne ekonomije.

U Bosni i Hercegovini GIZ je prisutan od 1996. godine sa posebnim fokusom na projektima koji doprinose održivnom ekonomskom razvoju, demokratskim procesima i razvoju civilnog društva. Putem programa i projekata koji ne poznaju granice u geografskom ili etničkom smislu, GIZ podržava aktivnosti koje su usmjerene na održiv razvoj i stabilnost priroritetnih segmenata društva u BiH.

Značaj regionalne saradnje zemalja Jugoistočne Evrope je u porastu pa je stoga jedan od glavnih zadataka GIZ-a u BiH da, pored bilateralnih projekata, sprovodi i aktivnosti koje doprinose regionalnoj saradnji kroz Otvorene regionalne fondove i regionalne projekte.