Posao
30

GIZ i Služba za zapošljavanje KS potpisali Memorandum o razumijevanju

FENA
Igor Kamočaji
Igor Kamočaji
Direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Igor Kamočaji i vođa projekta Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) "Podrška obrazovanju odraslih" Rodney Reviere potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju između dviju organizacija.

Reviere je izjavio da Memorandum ukazuje na važnost Pasoša kompetencija koji su izradili zajedno sa Službom za zapošljavanje KS-a i koji smatraju izuzetno važnim instrumentom za tržište rada u BiH.

"Potpisivanje Memoranduma je veoma važan korak u našoj saradnji sa Službom za zapošljavanje KS-a, koja je do sada bila jako dobra i nadamo se da ćemo i u budućnosti blisko sarađivati", istakao je Reviere.

Kamočaji je rekao da se Služba za zapošljavanje KS-a potpisivanjem Memoranduma obavezala da kroz reformski put, kojim ide već godinu dana, u dijelu modernizacije i poboljšanja savjetodavnih usluga svojim korisnicima omogući da sve neformalne vještine koje su stekli budu upisane u njihov Pasoš kompetencija i da time postanu konkurentniji na tržištu rada.

"Njemačka je 80-ih godina, kada nije mogla artikulirati zahtjeve tržišta na osnovu formalnog obrazovanja, uvela programe obuka i prekvalifikacije što je dalo izvanredne rezultate, i mi sada želimo primijeniti sličan princip ovdje", pojasnio je Kamočaji.

Precizirao je da je s današnjim danom na evidenciji Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo 70.291 nezaposlena osoba.

"To je 2.000 manje u odnosu na prošlu godinu, a u prvih šest mjeseci ove godine stopa nezaposlenosti se polako smanjuje, što možda nisu rezultati za čestitati, ali jesu ohrabrujući za one koji traže posao", rekao je Kamočaji.

Dodao je da je u pripremi i Program poticaja zapošljavanja za 2014. godinu s prijedlogom triju mjera - program javnih radova, sufinansiranje poticanja zapošljavanja pripravnika i sufinansiranje samozapošljavanja, te da su dobili obećanje da će ga Vlada KS-a u narednoj sedmici usvojiti, a izdvojena su sredstva u iznosu 1,55 miliona KM.

GIZ-ov projekt "Podrška obrazovanju odraslih" treba da pruži podršku partnerima pri reformskim procesima u oblasti obrazovanja odraslih, a cilj mu je unaprijediti formalno i neformalno obrazovanje odraslih.

Opća područja saradnje tog GIZ-ovog projekta i Službe za zapošljavanje KS-a su: jačanje svijesti o cjeloživotnom i neformalnom učenju, promocija instrumenta Pasoš kompetencija široj javnosti, jačanje mreže multiplikatora za Pasoš kompetencija, unapređenje vještina i jačanje kapaciteta savjetnika za Pasoš kompetencija, unapređenje metodologije rada s Pasošom kompetencija i unapređenje metodologije istraživanja na tržištu rada.

Saradnja će se odvijati radi stvaranja pozitivnijeg okruženja u smislu modernizacije i poboljšanja savjetodavnog procesa za tražioca posla, stvaranje preduvjeta za uspostavljanje sistema za identificiranje, vrednovanje i validiranje neformalno stečenih kompetencija, a u skladu s važećim zakonskim propisima u BiH i FBiH.