Kantonalna bolnica Zenica
0

Skomorac: Pokušat ćemo obnoviti raskinute ugovore za gama nož i interventnu kardiologiju

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Povodom presude Kantonalnog suda u Zenici kojom je zenička bolnica postala vlasnik zemljišta na kojem se nalazi te toku procesa sticanja statusa Univerzitetske bolnice danas je u Kantonalnoj bolnici u Zenici održana konferencija za medije.

Direktor Kantonalne bolnice u Zenici Rasim Skomorac je pojasnio da je presuda Kantonalnog suda u Zenici konačna i pravosnažna te da je to historijski čin za Kantonalnu bolnicu koja je kao jedina ustanova na ovaj način riješila status vlasništva imovine.

"Vjerovao sam u ovaj ishod jer smo se vodili istinom i pravom. Malo je onih koji su nam vjerovali da je ovo izvodivo, a uspjeli smo kroz našu argumentaciju dokazati da je pravo posjeda na našoj strani", kazao je Skomorac.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Dodao je da se s ovim činom otvaraju perspektive započetih, ali i zaustavljenih projekata. Akcentirao je projekt gama noža u Zenici kojeg će pokušati obnoviti s parterima koji su se ranije povukli iz projekta javnog privatnog partnerstva, ali i projekt interventne kardiologije koji je sušta potreba ovog grada, ali i cijelog kantona.

"Ovaj projekt interventne kardiologije mora biti realiziran zbog naših pacijenata. Projekt energetske efikasnosti također je bio opstruiran jedno vrijeme, ali je riješeno te uskoro kreće izrada projekta i do kraja godine ili naredne počinjemo s tim projektom", izjavio je Skomorac te dodao:

Projekt interventne kardiologije se mora realizirati ne zbog direktora već zbog potreba naših pacijenata. Nakon dobijanja presude Kantonalnog suda uputili smo našem partneru zahtjev za nastavak realizacije projekta, i njihov odgovor bismo trebali dobiti danas ili sutra pa bi do kraja godine mogli realizovati taj projekt JPP. Međutim, postoje i drugi partneri kako znate iz ranijih mjeseci tako da ćemo o tome još razgovarati. Želimo podići ljestvicu iznad i postaviti bolji kvalitet i pružiti mogućnost i drugima da apliciraju."

Kantonalna bolnica Zenica već neko vrijeme na putu je da postane Univerzitetska bolnica, a zbog brojnih poteškoća pri aplikaciji Federalno ministarstvo zdravstva obustavilo je postupak do usaglašavanja svih zakonskih i statutarnih akata nakon čega će postupak biti nastavljen. O tome je detaljnije govorio pomoćnik direktora Ermin Ćehić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Status Kantonalne bolnice Zenica na putu ka Univerzitetskoj bolnici prema informacijama iz Ministarstva zdravstva FBiH će biti nastavljen nakon predavanja potpune dokumentacije. Komisija je odlučila da se postupak obustavi do dostavljanja dokumentacije. Mi smo u toku promjene statusa, sistematizacije, struktuiranja koji su nam potrebni za status univerzitetske bolnice. Tu prije svega govorimo o kadrovskom restruktuiranju. U bolnici je osnovana i komisija koja se bavi ovom problematikom te nam je cilj da sve to završilo do juna kako bi otkočili taj proces i postali univerzitetska bolnica", kazao je Ćehić te dodao da je Kantonalna bolnica Zenica prva ustanova te da ne postoji nikakav primjer i pomoć kako da se ispune sve stavke već da idu po slovu zakona zbog čega sve duže traje.

"Ovo je historijski iskorak i ono što bi se usudio reći, od 1959. godine kada je osnovana bolnica, drugi najveći korak koji može napraviti jedna zdravstvena ustanova", dodao je Ćehić.

Pomoćnik direktora za medicinske poslove Kasim Spahić je također kazao da je Kantonalna bolnica Zenica stavila na raspolaganje kapacitete tuzlanskim pacijentima koji zbog kvara na uređaju za radioterapiju ne mogu dobivati usluge te u narednim danima očekuju pet pacijenata koji će biti smješteni u ovoj ustanovi i primati uslugu koja im je potrebna.

Doktor Faruk Hodžić, pomoćnik direktora za kvalitet Kantonalne bolnice Zenica, je kazao da je opredjeljenje menadžmenta ove ustanove pružiti što kvalitetnije uvjete za rad ljekara i boravak pacijenata.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Procesom akreditacije koji je Kantonalna bolnica Zenica pokrenula, što je bilo usporeno pandemijom koronavirusa, želimo unaprijediti usluge pacijentima i unaprijediti uslove u kojim rade naše uposlenici. Naši radnici prolaze i dodatni program obuke od ovlaštenih radnika Agencije za kvalitet i standardizaciju u zdravstvu i za dvije godine naša ustanova bi do kraja trebala dovesti ovaj proces", izjavio je Hodžić.