Nova normalnost
30

Školska godina u RS-u počinje 1. septembra, čas će trajati maksimalno 30 minuta

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Vlada Republike Srpske je odlučila da nova školska godina počinje po već utvrđenom školskom kalendaru 1. septembra, ali u izmijenjenim uslovima u školskim klupama uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

Čas će svakodnevno trajati maksimalno 30 minuta, a u većim školama i 20 minuta.

Rekla je ovo ministrica prosvjete i kulture RS-a Natalija Trivić nakon današnje posebne sjednice Vlade RS-a, na kojoj je razmotrena Informacija o početku školske godine i planu organizovanja rada osnovnih i srednjih škola i đačkih domova u školskoj 2020/2021. godini za vrijeme trajanja pandemije virusa korona, prenosi Srpskainfo.

"I u okruženju se djeca vraćaju u učionice, jer je procijenjeno da je to važno za njih. Za one koji ne mogu da budu u školi, kao što su bolesna djeca i slično, bit će osigurana online nastava, ali ne preko TV-a, već digitalnih platformi", kaže Trivić.

Propisane su i mjere za roditelje prilikom slanja djece u školu i odgovornost je na svima da se smanji rizik od ovog virusa.

"Bez obzira na izmijenjene okolnosti, nastavit ćemo i razvoj obrazovanja u RS-u i sve ćemo promjene koje smo planirali primjenjivati već od septembra. Osigurati sve uslove u školama za pojačane higijenske mjere i dezinfekciju. Pred nama je veliki izazov, ali ako budemo poštovali sve mjere smatramo da ćemo imati minimalan rizik ood zaraze koronavirusom", dodaje Trivić.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damajnović kaže da su sve opcije razmatrane mjesec i po.

"Nama je veoma bitno da nastava počne fizički u učionici, jer je najbitnije zdravlje, ali i socijalizacija utječe na zdravlje djece. Svaki predmet je bitan za sebe i zbog toga ćemo i skratiti časove, ali je bolje imati kraći čas i veći je efekat nego online nastava u tom periodu", kaže Damajnović.