Obrazovanje u BiH
0

Škole u tri kantona ostaju podijeljene

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vlasti u Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, u kojima postoje "dvije škole pod jednim krovom", tvrde da ove škole neće biti ujedinjene do početka naredne školske godine, što je zatražio Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (FBiH).

Ministar prosvjete Hercegovačko-neretvanskog kantona Esad Dželilović smatra da u ovim kantonima, u kojima ima 57 primjera "dvije škole pod jednim krovom", situacija nije toliko alarmantna kao što se tvrdi.

Prema njegovom mišljenju, najbolje bi bilo da sistem obrazovanja u BiH bude riješen kao u Brčko distriktu, odnosno da djeca nastavu prate zajedno, a da predmete iz nacionalnih predmeta slušaju odvojeno, pišu "Nezavisne novine". 

Ministar obrazovanja Srednjobosanskog kantona Greta Kuna istakla je da su "dvije škole pod jednim krovom", u kojima je zajednička administracija, a učenici podijeljeni, stvarnost BiH. 

"Ako je Ministarstvo civilnih poslova BiH prihvatilo ovakav program, onda bi trebalo da bude prihvatljivo i za Parlament (FBiH). Namjera nam je da za svaku školu napravimo poseban objekat i da dvije škole pod jednim krovom budu izmještene pod dva krova", istakla je Kuna, naglasivši da bi objedinjavanjem učenika bile napravljene megalomanske škole koje ne bi bile u skladu sa evropskim normativima i standardima.

U Ministarstvu Zeničko-dobojskog kantona smatraju da je, zbog malo vremena, zaključke Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, nemoguće realizovati do početka školske godine. 

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH usvojili su 16. februara tri zaključka, čijom bi realizacijom trebalo da bude riješen problem segregacije bošnjačke i hrvatske djece koja pohađaju "dvije škole pod jednim krovom". 
Iz Ministarstva obrazovanja FBiH juče su istakli da će o zaključcima Predstavničkog doma obavijestiti kantonalna ministarstva, te dodali da stav o prenosu nadležnosti u obrazovanju sa kantona na entitet mora dati Ustavna komisija Parlamenta FBiH.