{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na dnevnom redu i fenomen "dvije škole pod jednim krovom"

F
13.1.2010. u 12:27
0
18
Na dnevnom redu i fenomen "dvije škole pod jednim krovom"
0
Na dnevnom redu i fenomen "dvije škole pod jednim krovom"
Izvještaj radne grupe koja je formirana na nivou države Bosne i Hercegovine a analizirala je fenomen nazvan "dvije škole pod jednim krovom" uvršten je u dnevni red 28. sjednice Predstavničkog doma u Federalnom parlamentu koja je u toku u Sarajevu.
Parlamentarnu raspravu o toj temi inicirao je poslanik Socijaldemokratske partije BiH Damir Mašić koji je konstatirao da je njegovom zahtjevu udovoljeno tek sada iako je izvještaj spomenute radne grupe upućen u proceduru i protokolisan u Federalnom parlamentu još jula prošle godine.

Pojava "dvije škole pod jednim krovom" je fenomen koji se definira kao nacionalna podjela učenika u srednjim i osnovnim školama u nekim područjima Federacije BiH.

Zagovornici je pak pravdaju stavom da ne vide ništa neprirodno u tome što roditelji žele za svoju djecu nastavu na maternjem jeziku pa tako u pojedinim sredinama dolazi do različitih nastavnih programa pod istim ali 'jezički podijeljenim' školskim krovom.

Državna radna grupa o čijim će zapažanjima biti riječi na sjednici u Federalnom parlamentu, pošto je u svom izvještaju zaključila da je fenomen posljedica nedavnog rata u Bosni i Hercegovini, pozvala se na prava djece da ne smiju biti diskriminirana ni na koji način i preporučila kantonalnim nivoima vlasti, u čijoj je nadležnosti segment obrazovanja u Federaciji, da osiguraju svim školarcima mogućnost kvalitetnog obrazovanja "u integriranim multikulturalnim školama".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: