|

FOTO
/
Školarci iz Vareša, Olova i Kladnja proveli dan u Sarajevu

Školarci iz Vareša, Olova i Kladnja proveli dan u Sarajevu
1
F
FENA
2.2.2013. u 15:42
37
komentara
1

dijeljenja
1/16 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
2/16 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
3/16 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
4/16 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
5/16 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
6/16 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
7/16 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
8/16 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
9/16 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
10/16 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
11/16 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
12/16 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
13/16 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
14/16 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
15/16 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
16/16 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Učenici i učenice osnovnih područnih škola u općinama Vareš, Olovo i Kladanj, njih 210, danas su zajedno sa svojim učiteljima posjetili Sarajevo. Posjeta je dio projekta "Dani radosti" koji zajednički organiziraju potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić i Centar za sport i rekreaciju Sarajevo.
U okviru ove posjete djeca obiđu Baščaršiju, ručaju u jednoj od poznatih ćevabdžinica, vozaju se tramvajem, koji posebno za njih vozi od Baščaršije do Higijenskog zavoda, a na kraju odlaze u najsavremnije kino gdje pogledaju animirani film prilagođen njihovom uzrastu u 3D tehnologiji.

Direktorica Javne ustanove Centar za sport i rekreaciju Sarajevo Jasmina Polić izrazila je danas nadu da će ovaj projekt prerasti u tradiciju, a Centar se pridružio ovom projektu kako bi djeci približio sportsku infrastrukturu u Sarajevu.

Plan je da se u budućnosti napravi revija sporta kada će djeca iz područnih škola s područja Federacije BiH dobiti priliku da upoznaju kulturne i sportske mogućnosti Sarajeva.

Realizacija ovog projekta počela je krajem prošle godine, a njegova vrijednost u prvoj fazi, kaže Polić, iznosi oko 3.500 KM. Pritom je staknula da ovo nije jednokratni projekt.

Učiteljica iz Osnovne škole "Olovo" Emina Helja, koja radi u područnoj školi u Dugandžićima, ističe da je ovaj projekt izuzetna prilika za djecu koja nemaju mogućnost posjetiti Sarajevo, a posebno nemaju priliku posjetiti kino i imati kvalitetan izlet, jer neki od njih dolaze iz zabačenih sela.

Djeca koja pohađaju ovu područnu školu udaljena su oko pet kilometara od škole. Prijevoz imaju, ali ponekad moraju čekati i po sat vremena na autobus koji ih vozi do škole i nazad do kuće.

Učitelj OŠ "Olovo" Vahidin Kamenjašević, koji radi u područnoj školi Kruševo, ističe da četiri učenika moraju prolaziti kroz šumu kako bi došli do škole, a to predstavlja problem jer roditelji moraju dolaziti po njih ili organizirati prijevoz.

Kako organizatori ističu, cilj je da se do kraja ove školske godine organizira izlet u Sarajevo za 2.500 učenika, iako za sada ne postoje tačni podaci koliko djece pohađa područne škole u svim općinama u Federaciji BiH.
Prijavi grešku


Komentari (37)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...