Treći Dan radosti
0

Školarci iz Kiseljaka i Kreševa oduševljeni Sarajevom

Piše: Adnan Učambarlić
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U okviru programa obilježavanja trećeg Dana radosti, 340 mališana, učenika područnih škola iz općina Kiseljak i Kreševo, posjetili su Sarajevo i Baščaršiju.

Školarci su na Baščaršiju stigli u koloni, gdje su se rasporedili po razredima i tako, u grupama, fotografisali ispred Sebilja, zajedno sa potpredsjednikom Federacije Bosne i Hercegovine Svetozarom Pudarićem.

Pilot projekt Dan radosti prvi put je realiziran krajem prošle godine, a cilj mu je da djeci iz područnih osnovnih škola, učenicima prvih i drugih razreda, omogući jednodnevni izlet u Sarajevo.

"Sve je počelo dolaskom 60-ero djece iz Žepe, Ustikoline, Prače i Breze za Novu godinu. Mi smo u kabinetu odlučili da djeci koja idu u područne škole i stječu znanje u teškim uslovima pružimo jedan dan odmora i užitka u Sarajevu. Kada smo vidjeli osmijehe i sreću djece, zaključili smo da to ne može ostati na jednokratnoj akciji te da što više djece iz takvih krajeva u FBiH, pa i BiH u cjelini, treba dobiti priliku da provede jedan dan u svom glavnom gradu. U posjetu su uključene neke aktivnosti koje mi smatramo uobičajenim za Sarajevo, a to su ćevapi na Baščaršiji, vožnja tramvajem, odlazak u kino i pozorište te obilazak starog dijela grada. Dovoljno da se djeca ne premore, ali da im srce bude puno. Kada vidim ova sretna lica, meni ništa više ne treba“, izjavio je za Klix.ba Pudarić.

Do sada je isključivi nosilac projekta bio Kabinet potpredsjednika FBiH, a danas su im se pridružili i Centar za kulturu i Centar za sport i rekreaciju Općine Centar, sa kojima će potpisati protokol o saradnji. U organizaciji su pomogle i policijske uprave Stari Grad i Centar.

"Očekujemo da će se još veći broj javnih ustanova, preduzeća i pojedinaca uključiti u ovu akciju, da makar jedan dan učinimo lijepim i vrijednim sjećanja za hiljade djece“, izjavio je Pudarić za Klix.ba.

Do sada je oko 700 djece uključeno u ovaj projekt koji obuhvata djecu do petog razreda osnovne škole. Uglavnom su to djeca iz prvih i drugih razreda.

"U nekim područnim školama, u kojima ima mali broj djece i u kojima se odvija kombinovana nastava, ne možemo praviti razliku. Ne znam da postoji ijedna područna osmogodišnja ili devetogodišnja škola. Uglavnom su to škole do petog razreda“, rekao je Pudarić za Klix.ba.

U okviru posjete djeca će imati priliku pogledati predstavu "Bajka o ribaru i ribici“.