Pričinjena šteta
0

Skočibušić: Objavom podataka narušen kredibilitet Zavoda i FBiH pred kompanijom Sinopharm

FENA
Siniša Skočibušić
Siniša Skočibušić
Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić razočaran je zbog uvjetne ocjene Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine na Ugovor o nabavci vakcina protiv bolesti Covid-19, koji je ranije zaključen sa kineskim dobavljačem Sinopharm.

"Činjenica da je Ured za reviziju dao prigovor na taj ugovor nas je, na neki način, ražalostilo iz jednostavnog razloga jer su samom objavom podataka iz Ugovora prekršene ugovorne odredbe sa proizvođačem Sinopharm. Time je narušen kredibilitet Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Federacije BiH, osobito za buduće poslovanje koje možemo imati sa njima kao jednim od svjetskih proizvođača vakcina", naglasio je u izjavi za Fenu.

Kako dodaje Skočibušić, "u konačnici naši ugovori se vjerovatno ne razlikuju od ugovora u drugim organizacijskim jedinicama - bh. entitetu Republika Srpska i Distriktu Brčko ili u Republici Srbiji".

"Stoga, bilo bi dobro da se i ti ugovori pokušaju objaviti pa da se uporede i same cijene jer ugovor koji je kod nas sklopljen je za nas najpovoljniji i u tom trenutku jedini moguć", naglasio je.

Kako naglašava Skočibušić, 26. novembra 2021. godine zatraženo je od proizvođača Sinopharm da odustane od ugovorne obaveze, a oni su "jasno rekli da ne žele odustati i da traže deset godina tajnosti ugovora".

"Ako budemo imali potrebu razgovarati sa istim proizvođačem moguće za vakcine koje će biti bivalentno za novije vrste virusa, a koje će Sinopharm sigurno prodavati, naš kredibilitet pred tom kompanijom bit će sigurno umanjen zbog razotkrivanja ugovornih odredbi", naglasio je.

Direktor Skočibušić prisjetio se situacije iz 2020. godine i početka pandemije kad se čovječanstvo suočilo sa izazovom, s kojim dotad niko nije.

"Bilo je to vrijeme kad smo bili u lockdownu, kad je jedna respiratorna maska koštala jednu KM i kad je svega nedostajalo. Nakon toga je stanovništvo željno očekivalo, bio je veliki pritisak, da se naprave cjepiva da bi se spriječila pandemija odnosno zaustavila ta pošast kojoj mi i danas svjedočimo", kazao je.

Kako je naglasio. Skočibušić, Vlada FBiH pokrenula je tada, zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH, niz aktivnosti da bi osigurali cjepivo za stanovništvo Federacije BiH.

"To je bio složen i dugotrajan proces. Na kraju smo zaključili ugovor sa kineskim dobavljačem Sinopharm gdje smo jasno u Ugovoru, na zahtjev proizvođača, stavili oznaku „povjerljivo“ što je bila ugovorna obaveza. U konačnici, mi smo dobili pola miliona doza cjepiva, i to u trenutku kad je bilo cijepljeno sedam posto stanovništva u FBiH prvom dozom, kad smo dotad imali oko 270.000 doza vakcina ukupno. Bilo je to u trenutku kad COVAX nije odnosno minimalno je isporučivao i kad je vladala nestašica cjepiva protiv bolesti COVID - 19", precizirao je Skočibušić.