BiH
33

Skinuti stigmu sa osoba koje su prošle tretman liječenja tumora glave i vrata

Piše: E. Mehić
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U okviru obilježavanja Svjetske sedmice o podizanju svijesti o tumorima glave i vrata, na odjelu Otorinolaringologije (ORL) i maksilofacijalne hirurgije Kantonalne bolnice u Zenici danas su organizovani pregledi vrata i glave za sve pacijente, bez uputnice za bolnicu.

Akcija se na području Zeničko-dobojskog kantona održava drugu godinu zaredom i dio je svjetske akcije obilježavanja sedmice svijesti o tumorima glave i vrata. Specijalista Otorinolaringologije i predsjednik Upravnog odbora Udruženja laringektomiranih osoba "Glas" Zenica, Haris Hatibović, u razgovoru za Klix.ba je kazao kako je cilj današnje akcije skinuti stigmu sa osoba koje su prošle tretman liječenja tumora glave i vrata.

"Ove sedmice smo imali više aktivnosti vezanih za obilježavanje Svjetske sedmice o tumorima glave i vrata i ovo je drugi put da se obilježava u našoj zemlji. Cilj ej promocija laringektomiranih osoba i da pokažemo ljudima da i oni postoje te da nisu zaboravljeni. Često su u društvu stigmatizirani zbog svog zdravstvenog stanja, bivaju odbačeni iz društva, a bilo je slučajeva i da dobiju otkaz na poslu. Mi želimo i njih da uključimo i reintegriramo u normalne tokove društva. S druge strane imamo želju da širim narodnim masama ukažemo na tumor glave i vrata i da kroz lični kontakt sa osobama koje su se izliječile, pokažemo štetnost pušenja i konzumiranja alkohola i drugih faktora koji mogu izazvati tumore glave i vrata", kazao je Hatibović.

On je još dodao da je bitno na vrijeme prepoznati simptome tumora glave i vrata, ali da je to moguće otkriti samo uz redovne preglede, s obzirom da se simptomi malignih oboljenja glave i vrata ne razlikuju mnogo od simptoma obične upale.

"Simptome je veoma teško prepoznati i jako su slični maligni i oni koji su prouzrokovani dobročudnim ili prolaznim oboljenjima. Međutim, tumore izdvaja dugotrajnost da li promuklosti, otežanog disanja, bola u uhu i slično, ali svakako pregled specijaliste je veoma bitan u daljem tretmanu oporavka i liječenja", dodao je Hatibović.

Podaci o tumorima glave i vrata, kako na području Zeničko-dobojskog kantona, tako i na području Federacije Bosne i Hercegovine, su neadekvatni i prema procentualnim podacima, naša država ima manje malignih oboljenja glave i vrata nego Švedska.

"Ti podaci se ne mogu uzeti kao relevantni, ali kako mnoge stvari ne funkcionišu u našoj državi tako ne funkcioniše ni registar malignih oboljenja. Radi se na strategiji uspostave pravog registra koji će pružiti pravu sliku o tumorima. Iz kliničke prakse postoji porast tumora glave u cijelom svijetu, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je ukazala da dosadašnje mjere za terapiju nisu dovoljne za spriječavanje tumora i preporučila je da se svi mogući skrining programi i edukacija kao i rana detekcija moraju biti prioritet ovih godina kako bi se taj incident porasta smanjio", kazao je Hatibović za Klix.ba

U okviru obilježavanja Svjetske sedmice o podizanju svijesti o tumorima glave i vrata na odjel ORL-e danas se javilo više od stotinu pacijenata. Međutim, već u prvih deset minuta otkrivena su dva tumora.

"Nažalost, na samom početku provođenja akcije, otkrili smo dva tumora, tako da nažalost možemo reći da je akcija uspjela. Imali smo preko 80 pregleda u dva sata i mislim da ćemo do završetka akcije preći brojku od prošle godine kada smo pregledali 105 pacijenata, a ono što je važno istaći jeste da je ove godine više pacijenata upućeno na dijagnostičku obradu", zaključio je Hatibović.

Pored današnjih aktivnosti, održana su i predavanja laringektomiranih osoba i specijalista otorinolaringologije u nekoliko srednjih škola u Zenici, a održavanjem stručnog sastanka otorinolaringologa Federacije BiH sa međunarodnim učešćem 26. aprila u hotelu Zenica, nastojati će se podići svijest javnosti o simptomima, faktorima rizika, i značaju ranog otkrivanja zloćudnih bolesti glave i vrata.