BiH
0

Najvažnije je glaukom na vrijeme prepoznati, dijagnosticirati i početi tretman

FENA
Preventivnim pregledima za stanovništvo Klinika za očne bolesti Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) uključila se, peti put zaredom, u obilježavanje Svjetske sedmice glaukoma.

Doktorica Merita Lika-Pranjić iz Kabineta za glaukom Klinike za očne bolesti KCUS-a kazala je Agenciji FENA da su preventivni pregledi stanovništva namijenjeni za osobe koje dosad nisu imale tegobe s vidom.

Nakon tih pregleda, u slučaju potrebe, kontaktiraju se svi oni kod kojih se sumnja na povišeni očni tlak ili promjene na vidnom živcu te se poduzimaju daljnje mjere.

Glaukom je ozbiljno hronično progresivno oboljenje koje karakterizira povišeni očni tlak, oštećenje očnog živca, pad vida što može uzrokovati sljepilo. Višekratna mjerenja očnog tlaka i pregled oftalmologa otkrivaju tu bolest, a blagovremena terapija odgađa gubitak vida.

Preventivnim pregledima i mjerenju očnog tlaka prošle godine odazvalo se 110 osoba. U prvoj godini obilježavanja Sedmice glaukoma odazvalo se njih 168. Broj registriranih slučajeva glaukoma odgovara stanju u državama okruženja.

Za glaukom se kaže da je drugi uzročnik sljepoće u svijetu, a stručnjaci kažu da je najvažnije to oboljenje prepoznati na vrijeme, dijagnosticirati ga pravilno i na vrijeme, kao i početi na vrijeme tretman.

Glaukom je poznat kao tihi kradljivac vida, a najčešći je kod osoba srednje životne dobi i starijih osoba. Kao najčešći uzročnik tog oboljenja pominje se nasljedni faktor, ali i dijabetes, povišeni krvni tlak...

Pregledi stanovništva na glaukom, u okviru Svjetske sedmice glaukoma, bit će 12. marta, od 11 do 15 sati, u Mercator centru Sarajevo (Lozionička 16) - Optika "Salihbegović".

Svjetska sedmica glaukoma ove godine obilježava se na globalnom nivou od 9. do 15. marta.