Stranka demokratske akcije
0

Skandiranje i veličanje genocida je ljudski i civilizacijski ambis

FENA
Stranka demokratske akcije BiH izrazila je danas duboku zabrinutost u povodu necivilizacijskog ponašanja navijača rukometnog kluba "Maribor", koji su u toku utakmice s rukometnim klubom "Gradačac" svoje igrače "bodrili" uzvikujući "Nož, žica, Srebrenica".

Zabrinutost je tim veća jer se radi o isključivo mladim ljudima, navijačima koji su zloupotrijebili sportsko druženje dva rukometna tima iz prijateljskih država i svrstali se na stranu veličanja najvećeg i najbrutalnijeg zločina na evropskom tlu nakon II svjetskog rata – srebreničkog genocida.

"Pozivamo ove mlade, zavedene ljude da, poput predsjednika Republike Slovenije Danila Tirka i brojnih drugih slovenačkih zvaničnika posjete Memorijalni centar Potočari - Srebrenica i da se na licu mjesta uvjere u razmjere zločina, nehumanog postupanja i najsvirepog likvidiranja hiljada nedužnih civila te da sami prosude o svemu onome što se dešavalo jula 1995. godine. Svi ti događaji bacili su neizbrisivu civilizacijsku mrlju na sistem vrijednosti Ujedinjenih naroda, demokratske norme i principe života i suživota, zbog čega je i sam generalni sekretar UN-a Kofi Anan izjavio da je Srebrenica najmračnija mrlja u povijesti UN-a", navodi se u saopćenju SDA.