Na utakmici Challenge kupa
0

VIDEO / Navijači Maribora skandirali "Nož, žica, Srebrenica"

Piše: D. Brkić
Rukometaši Gradačca su proteklog vikenda igrali prvu utakmicu osmine finala Challenge kupa u kojoj ih je porazio domaći Maribor 30:22 (12:9). Međutim, dešavanja na parketu zasjenila su navijačka skandiranja, bolje rečno vrijeđanja na nacionalnoj osnovi.

"Bilo je dobacivanja i psovki, što je karakteristično za svaku utakmicu. No, u četvrtoj minuti se, sa tribine gdje su bili smješteni domaći navijači, prolomilo "Nož, žica, Srebrenica". Odmah sam reagovao kod delegata koji je potom upozorio navijače da ći biti izbačeni iz dvorane ukoliko takvo skandiranje ponove, kaže službeni predstavnik RK Gradačac Mirza Taletović.

Naredbu delegata EHF-a navijači okupljeni u skupini "Maribor supporters" su ispoštovali skoro do kraja susreta.

"Nekoliko minuta prije kraja oni su ponovo skandirali "Nož, žica, Srebrenica, nakon čega su izbačeni iz dvorane. Na platou ispred dvorane su oštetili autobus naših navijača. O ovom incidentu bit će obavješten EHF, dok će rukovodstvo RK Gradačac zauzeti stav nakon sjednice koja je zakazana u ponedjeljak uvečer", kaže Taletović.

Inače, za Gradačac nastupa Rašid Osmanović koji je rodom iz Srebrenice i koji je u genocidu ostao bez svojih najmilijih. Kada je riječ o eventualnom izvinjenju RK Maribor, Taletović ističe kako ono još uvijek nije pristiglo na klupsku adresu. Međutim, direktor RK Maribor, Andrej Bauman, je rekao kako ga ponašanje navijača ne raduje te da će se klub u narednom periodu pozabaviti ovim problemom.

Revanš utakmica se igra 18. februara u Gradačcu, a iz RK Gradačac već najavljuju kako će pojačati mjere sigurnosti.