{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kangler: Žao mi je i osuđujem ponašanje navijača

S
29.2.2012. u 16:05
0
36
Kangler: Žao mi je i osuđujem ponašanje navijača
0
Kangler: Žao mi je i osuđujem ponašanje navijača
Gradonačelnik Maribora je uputio pismo izvinjenja gradonačelniku Sarajeva u kojem je oštro osudio necivilizirano ponašanje navijača tokom rukometne utakmice između Maribora i Gradačca.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen je svom kolegi iz Maribora nakon utakmice u kojoj su navijači Maribora skandirali "Nož, žica, Srebrenica" poslao pismo u kojem je oštro osudio takvo ponašanje slovenskih navijača i izrazio ogorčenje i protest zbog profašističkog orgijanja.

Pismom se oglasio i gradonačelnik Maribora Franc Kangler.

"S velikim razočarenjem i ogorčenjem sam primio vijest o izgredima i incidentu tokom rukometne utakmice između Maribora i Gradačca. U ime Gradske općine Maribor i kao predstavnik građana našeg grada, oštro osuđujem necivilizirano ponašanje navijača i iskreno se izvinjavam igračima, rukovodstvu ekipe i kluba, navijačima Gradačca te svim državljanima Bosne i Hercegovine zbog neprijateljskog ponašanja navijača", navodi se u pismu koje je stiglo na adresu gradonačelnika Sarajeva.

U pismu izvinjenja se dalje navodi da je "Sigurnosni odbor Gradske općine Maribor tokom treće sjednice, 15. februara, govorio o izgredu grupe navijača tokom rukometne utakmice između RK Maribor Branik i RK Gradačac te jednoglasno javno osudio takvu vrstu nesportskog ponašanja. Milan Miki, predsjednik Sigurnosnog odbora GOM i zamjenik gradonačelnika, koji pokriva područje sporta, je također takvo ponašanje takozvanih navijača oštro kritizirao i javno izjavio da je ponašanje ove vrste neprihvatljivo, ne samo na sportskim utakmicama, već uopće nije prihvatljivo."

"Veoma mi je žao što se grupa ljudi nedostojno ponašala, pobuđivala nacionalnu, političku i etičku netoleranciju i uvrijedila vaše sunarodnjake. Nadležni organi Republike Slovenije istražuju ovaj slučaj i reagirat će na adekvatan način. Nadam se da se slični izgredi neće više ponavljati i da ćemo usprkos svemu očuvati prijateljske veze", navedeno je u pismu gradonačelnika Maribora Franca Kanglera koji je ovim povodom najavio posjetu Sarajevu i zatražio susret sa gradonačelnikom Behmenom.

Podsjećamo da je u pismu koje je 14. februara uputio gradonačelniku Maribora gradonačelnik Behmen istaknuo:

"Skandalozan i uvredljiv sadržaj povika mariborskih navijača, koji su između ostalog skandirali 'Nož, žica, Srebrenica' je strahovit udarac demokratskim i civilizacijskim procesima na ovim prostorima. Ovakvo primitivno i uvredljivo ponašanje vrijeđa dostojanstvo svakog čovjeka u Evropi i svijetu, a posebno nas u Bosni i Hercegovini.

Veoma smo zabrinuti zbog neprimjerenog jezika mržnje, kako zbog tradicionalno prijateljskih veza sa narodom Slovenije, izuzetne saradnje Sarajeva i Maribora, tako i zbog činjenice da je ove godine Vaš grad evropska prijestolnica kulture."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: