{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kangler: Žao mi je i osuđujem ponašanje navijača

S
29.2.2012. u 16:05
0
36
Kangler: Žao mi je i osuđujem ponašanje navijača
0
Kangler: Žao mi je i osuđujem ponašanje navijača
Gradonačelnik Maribora je uputio pismo izvinjenja gradonačelniku Sarajeva u kojem je oštro osudio necivilizirano ponašanje navijača tokom rukometne utakmice između Maribora i Gradačca.
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen je svom kolegi iz Maribora nakon utakmice u kojoj su navijači Maribora skandirali "Nož, žica, Srebrenica" poslao pismo u kojem je oštro osudio takvo ponašanje slovenskih navijača i izrazio ogorčenje i protest zbog profašističkog orgijanja.

Pismom se oglasio i gradonačelnik Maribora Franc Kangler.

"S velikim razočarenjem i ogorčenjem sam primio vijest o izgredima i incidentu tokom rukometne utakmice između Maribora i Gradačca. U ime Gradske općine Maribor i kao predstavnik građana našeg grada, oštro osuđujem necivilizirano ponašanje navijača i iskreno se izvinjavam igračima, rukovodstvu ekipe i kluba, navijačima Gradačca te svim državljanima Bosne i Hercegovine zbog neprijateljskog ponašanja navijača", navodi se u pismu koje je stiglo na adresu gradonačelnika Sarajeva.

U pismu izvinjenja se dalje navodi da je "Sigurnosni odbor Gradske općine Maribor tokom treće sjednice, 15. februara, govorio o izgredu grupe navijača tokom rukometne utakmice između RK Maribor Branik i RK Gradačac te jednoglasno javno osudio takvu vrstu nesportskog ponašanja. Milan Miki, predsjednik Sigurnosnog odbora GOM i zamjenik gradonačelnika, koji pokriva područje sporta, je također takvo ponašanje takozvanih navijača oštro kritizirao i javno izjavio da je ponašanje ove vrste neprihvatljivo, ne samo na sportskim utakmicama, već uopće nije prihvatljivo."

"Veoma mi je žao što se grupa ljudi nedostojno ponašala, pobuđivala nacionalnu, političku i etičku netoleranciju i uvrijedila vaše sunarodnjake. Nadležni organi Republike Slovenije istražuju ovaj slučaj i reagirat će na adekvatan način. Nadam se da se slični izgredi neće više ponavljati i da ćemo usprkos svemu očuvati prijateljske veze", navedeno je u pismu gradonačelnika Maribora Franca Kanglera koji je ovim povodom najavio posjetu Sarajevu i zatražio susret sa gradonačelnikom Behmenom.

Podsjećamo da je u pismu koje je 14. februara uputio gradonačelniku Maribora gradonačelnik Behmen istaknuo:

"Skandalozan i uvredljiv sadržaj povika mariborskih navijača, koji su između ostalog skandirali 'Nož, žica, Srebrenica' je strahovit udarac demokratskim i civilizacijskim procesima na ovim prostorima. Ovakvo primitivno i uvredljivo ponašanje vrijeđa dostojanstvo svakog čovjeka u Evropi i svijetu, a posebno nas u Bosni i Hercegovini.

Veoma smo zabrinuti zbog neprimjerenog jezika mržnje, kako zbog tradicionalno prijateljskih veza sa narodom Slovenije, izuzetne saradnje Sarajeva i Maribora, tako i zbog činjenice da je ove godine Vaš grad evropska prijestolnica kulture."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: