BiH
186

Sjednica Vlade KS: Mjere za uklanjanje agresivnih pasa sa ulica

FENA
Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici, osim redovnih tačaka, raspravljala je i o akutnom problemu pasa lutalica koji u sve većoj mjeri ugrožavaju zdravlje i živote građana.

S tim u vezi, Vlada je zadužila Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS da aktivira raniju službu za kafilerijske poslove KJKP Rad d.o.o Sarajevo radi uklanjanja bijesnih, opasnih i bolesnih pasa lutalica na području Kantona Sarajevo.

"Istovremeno, Vlada je zadužila Ministarstvo privrede KS da sačini izvještaj s aspekta realizacije obaveza funkcioniranja azila za pse lutalice u Prači koje su preuzete od Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo i općina na području Kantona Sarajevo i da ga dostavi Vladi Kantona Sarajevo", saopćila je Press služba KS.

Vlada KS formirala je, na osnovu Odluke o pristupanju izradi Strategije razvoja Kantona Sarajevo za period 2014. do 2020. godine koju je Skupština Kantona Sarajevo usvojila 13. maja ove godine, Kantonalni odbor za razvoj (KOR).

To operativno tijelo zaduženo za provođenje procesa planiranja na nivou Kantona kroz koje se osigurava horizontalna koordinacija između svih institucija na nivou Kantona, kao i vertikalna koordinacija s jedinicama lokalne samouprave u sastavu Kantona i višim nivoima vlasti uključuje predstavnike kantonalnih ministarstava i stručnjaka za sve sektore od značaja za razvoj Kantona, predstavnike Grada i općina u sastavu kantona, kao i predstavnike civilnog društva i poslovne zajednice.

Način i struktura formiranja KOR-a polazi od vodećih principa planiranja u EU i za svoj rad neće primati novčanu naknadu.

Zbog nezakonitog rada, na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, Vlada je razriješila dužnosti predsjednika i članove Upravnog odbora Kantonalnog centra za socijalni rad Kenelu Zuko, Slavena Markovića, Đenetu Smailbegović i Endu Pavić-Pečenković te prihvatila ostavku Mevludina Avdića na mjesto člana istog upravnog odbora. Do provođenja procedure javnog konkursa, Vlada je danas imenovala vršioce dužnosti na te pozicije na period do tri mjeseca, saopćeno je.

Nakon provedenog propisanog postupka u odnosu na provjeru ispunjenosti propisanih uslova za početak rada organizacione jedinice Medicinski fakultet u okviru Univerziteta Sarajevska škola za nauku i tehnologiju, Stručna komisija je dala mišljenje da podnositelj zahtjeva ispunjava sve uslove propisane relevantnim zakonskim i podzakonskim propisima za izvođenje nastave u prvoj godini studija.

Vlada je danas dala saglasnost Univerzitetu Sarajevska škola za nauku i tehnologiju za objavu konkursa za upis studenata u prvu godinu studija u studijskoj 2014./2015. godini na organizacionoj jedinici Medicinski fakultet.

Univerzitet Sarajevska škola za nauku i tehnologiju je obavezan da konkurs za upis studenata u prvu godinu studija objavi u skladu sa Elaboratom o društveno-ekonomskoj opravdanosti osnivanja Medicinskog fakulteta kao organizacione jedinice na koji su Vlada i Skupština KS dale saglasnost - saopćila je Press služba KS.