BiH
2

Na sjednici Vlade KS usvojena odluka o planu upisa studenata

FENA
Vlada Kantona Sarajevo je na jučer održanom prvom dijelu 72. sjednice donijela Odluku o Planu upisa studenata u prvu godinu I i II ciklusa na Univerzitetu u Sarajevu u studijskoj 2014./2015. godini, kao i Odluku o proširenju broja studenata koji se mogu upisati u I i II ciklus studija u studijskoj 2014./2015. godini iz kategorije djece šehida i poginulih boraca, djece ratnih vojnih invalida, djece dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i djece bez oba roditelja.

Prema ovim planovima, u narednoj studijskoj godini 6.027 studenata imat će mogućnost da se upiše na fakultete i akademije Univerziteta u Sarajevu, navodi se u saopćenju pres-službe Vlade Kantona Sarajevo.

Od ovog broja, studiranje za 2.708 studenata bit će finansirano sredstvima Budžeta Kantona Sarajevo, a u okviru kojih će svoje mjesto za studiranje imati i pomenute posebne kategorije studenata kojima je to pravo omogućio Zakon o dopunskim pravima boraca KS.

Redovnih samofinansirajućih studenata u narednoj studijskoj godini bit će 1.751, vanrednih 973, dok će njih 480 biti upisano prema posebnom programu nazvanim „učenje na daljinu“ te 250 stranih državljana.

Na ovoj sjednici, Vlada je utvrdila Programe mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2014. godini s načinom i kriterijima za njihovu realizaciju, saopćeno je.

U Budžetu KS za ovu godinu planirana su finansijska sredstva u iznosu od 1.550.000 KM za realizaciju navedenih Programa, i to: za Program sufinansiranja samozapošljavanja 594.000 KM čijom provedbom će biti uposleno 66 nezaposlenih osoba, za Program sufinansiranja zapošljavanja pripravnika VSS, VŠS, SSS i KV stručne spreme 505.000 KM za 91 pripravnika od toga 55 VSS i VŠS i 36 SSS i KV te za Program javnih radova 451.000 KM kojim će posao dobiti 300 nezaposlenih osoba.

Vlada je, također, dala saglasnost školskim odborima Srednje trgovačke škole i Osnovne škole „Hašim Spahić“ da na mjesto direktorice prve škole imenuje akademsku kiparicu Kanitu Selmanović - Kulo, a za direktora druge pomenute škole profesora razredne nastave Mirsada Kusturu.

Na jutrošnjem nastavku ove sjednice Vlada KS je razmatrala poduzimanja adekvatnih mjera čijom primjenom bi se spriječilo za sutra najavaljeno obustavljanje isporuke gasa potrošačima u Kantonu Sarajevo.

O konačnim rješenjima ovog problema bit će riječi narednih dana na sastancima predstavnika Vlade KS s predstavnicima „BH GAS“-a i Federalne Vlade od koje se očekuje aktivnija uloga u razrješenju ovog pitanja. Vlada KS je također razmatrala Informaciju o stanju u JU Osnovna muzička škola na Ilidži, prema kojoj će u narednim danima poduzeti konkretne korake kako bi se konačno riješila sporna pitanja i u ovoj obrazovnoj ustanovi a sve u interesu, prije svega, učenika ove škole.

Ova sjednica nije okončana i termin njenog nastavka bit će preciziran naknadno, navodi se u saopćenju.