BiH
16

Sjednica Predstavničkog doma prekinuta kod rasprave o antikoruptivnom zakonu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Današnja sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu prekinuta je večeras kod rasprave o Prijedlogu federalnog zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala i bit će nastavljena sutra u 10 sati obraćanjem šefa poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije BiH Jasenka Selimovića.

Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala predložila je Federalna vlada u setu od osam antikoruptivnih zakona, među kojima je i zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine, prvi naredni na dnevnom redu.

Poslanicima se danas obratio i federalni premijer Nermin Nikšić, rekavši da nakon donošenja predloženog seta zakona u Federaciji, više ništa neće biti isto i da se kriminalci neće više osjećati zaštićeno. Rekao je i da je sadašnji sistem neefikasan i neučinkovit te da je od mnoštva prijava zbog zloupotreba položaja i sličnih koruptivnih krivičnih djela, doneseno presuda "koliko se može izbrojati na prste dvije ruke", a osuđujućih "na prste jedne ruke".

"U proteklih deset godina, Finansijska policija Federacije BiH, Federalna uprava policije i kantonalne policije podnijele su više od 1.500 krivičnih prijava protiv 2.000 osoba za krivična djela različitih zloupotreba položaja, privrednog kriminala, organiziranog kriminala, sa sumnjama da su FBiH, kantoni i brojne fizičke osobe, na različite načine oštečeni za više milijardi maraka", kazao je u tom kontekstu premijer.

Naveo je i da u proteklih pet godina, u FBiH nije procesuiran niti jedan slučaj zloupotreba u privatizaciji.

Prema premijerovim riječima, usvajanjem seta antikoruptivnih zakona, "dolazi vrijeme kada će institucije ove države, tužilaštva i sudovi vratiti svoj autoritet".

U Prijedlogu zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH predviđeno je uspostavljanje posebnih odjela unutar Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH, koji će, prema riječima Nikšića, biti snažne, specijalizirane, obučene i moćne institucije koje će se moći uhvatiti u koštac sa organiziranim kriminalom i korupcijom.

To je naveo i federalni ministar pravde Zoran Mikulić koji se također obratio poslanicima, obrazlažući predloženi zakon.

Zakon predviđa osnivanje posebnih tužilačkih odnosno sudskih odjela za krivični progon, odnosno procesuiranje djela korupcije, počinilaca organiziranog te drugih teških oblika kriminala, naveo je.

U dosadašnjem dijelu sjednice, iz poslaničkih klubova, prvenstveno Saveza za bolju budućnost BiH, ali i Stranke demokratske akcije, rečeno je da su predloženi antikoruptivni zakoni puko "ubiranje političkih poena" i da oni ne nude stvarnu borbu protiv pošasti o kojima govore.

Predsjedavajući Fehim Škaljić (SBBBiH) pročitao je pismo specijalnog predstavnika EU Petera Sorensena u kojem je ovaj evropski zvaničnik naveo da bi usvajanje zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, u obliku u kojem je predložen, moglo imati ozbiljne posljedice na funkcionisanje pravosudnih institucija BiH i FBiH.

Iz ureda premijera Nikšića, međutim, ističu da je Škaljić zapravo pročitao "staro" Sorensenovo pismo, iz vremena kad je ovaj zakon bio tek u fazi nacrta, prednacrta čak, te da su u međuvremenu uvažene primjedbe. To će potvrditi i evropski predstavnici, naveli su iz premijerovog ureda.

Kod utvrđivanja dnevnog reda ove sjednice, potpredsjednik Federacije Mirsad Kebo, uz podršku poslanika iz Hrvatske demokratske zajednice 1990, tražio je povlačenje predloženog zakona (s dnevnog reda), ali ta inicijativa nije imala većinsku podršku Predstavničkog doma.