BiH
0

Jasenko Selimović: Predloženi zakoni vratit će povjerenje u institucije

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Raspravom o Prijedlogu federalnog zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, u Sarajevu je nastavljena jučer započeta 26. redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Predloženi zakon je u setu antikoruptivnih propisa upućenih u parlamentarnu proceduru iz Federalne vlade s napomenom da će njihovo donošenje omogućiti institucionalnu i efikasnu borbu protiv koruptivnih krivičnih djela u Federaciji, organiziranog i svih oblika teškog kriminala.

Šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije BiH Jasenko Selimović, čijom je diskusijom danas nastavljena sjednica, rekao je da borba protiv korupcije i kriminala u društvu nema alternativu i da će rezultati predložene legislative vratiti povjerenje u državu i njene institucije.

Napomenuo je da predloženi zakon predviđa osnivanje posebnih organizacionih cjelina unutar Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH, koje će imati dovoljno tužilaca i sudija te druge uvjete za rad kao specijalizirane cjeline za krivični progon odnosno sudsko procesuiranje počinilaca koruptivnih krivičnih djela i teškog kriminala.

Prijedlog federalnog zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine, prvi naredni na dnevnom redu ove sjednice, također je u setu antikoruptivnih propisa, predloženih iz Federalne vlade.