BiH
0

Nikšić: Zaustavljen najveći antikorupcijski projekt

FENA
Nermin Nikšić (Foto: Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Klix.ba)
Nakon što Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, danas na sjednici u Sarajevu nije podržao Vladin predloženi zakon o suzbijanju korupcije i organiziranogh kriminala, federalni premijer Nermin Nikšić je novinarima kazao da je time zaustavljen najveći dosadašnji antikorupcijski projekt u Federaciji BiH.

Naglasio je da tokom poslaničke rasprave nije bilo nijedne konkretne primjedbe na sam tekst zakona i da je otprilike pola prisutnih poslanika bilo za, a druga polovina protiv.

Nikšić je odbacivanje zakona ocijenio kao lošu poruku da kriminalci i dalje mogu biti mirni, a s obzirom na to da je najavljivao formiranje specijalnih odjela u Federalnom tužilaštvu i Vrhovnom sudu FBiH, koja bi se bavila koruptivnim krivičnim djelima i procesuiranjem organiziranog kriminala, rezignirano je dodao da i te pravosudne instance mogu dalje biti mirne jer neće imati dodatnog posla, što bi im nalagao zakon, da je donesen.

"Jedino što su, kao njihov argument, iznosili poslanici, protivnici zakona, među kojima su najglasniji bili članovi Saveza za bolju budućnost BiH, jeste pismo specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH Petera Sorensena", kazao je Nikšić.

"Hvala i Sorensenu jer je zaustavljen najveći reformski proces u FBiH", rekao je potom premijer FBiH Nermin Nikšić.

Povodom diskusija poslanika, protivnika zakona, u kojim je iz SBB-a rečeno da "slučaj Turković" pokazuje da i sadašnji državni mehanizmi BiH mogu efikasno ući u borbu i s najtežim krivičnim djelima, Nikšić je izjavio: "Taj slučaj je počeo prije sadašnjeg Gorana Salihovića (državnog tužioca) i Fahrudina Radončića (ministra sigurnosti)". Pritom je naglasio da podržava i njihov dio doprinosa rješavanju ovog teškog slučaja.

Navodeći i primjer Nasera Keljmendija, čija je imovina zaplijenjena privremeno, kao i da on ne može biti isporučen BiH zbog nedostatka adekvatne legislative, kazao je da zapljena može i zastarjeti.

Na novinarsko pitanje da li se raspala koalicija Socijaldemokratske partije BiH, čiji je premijer kadar, sa Savezom za bolju budućnost, čiji su poslanici danas najčešće diskutovali protiveći se zakonu, odgovorio je: "Očito se raspala i prije" te zahvalio Stranci za BiH, koja je, kao i SDP, podržala predloženo zakonsko rješenje.