BiH
4

Sjednica Parlamenta FBiH u Domu mladih, raspravljat će se o promjeni Ustava

SRNA
Zastupnički dom Parlamenta FBiH (Foto: Klix.ba)
Zastupnički dom Parlamenta FBiH (Foto: Klix.ba)
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH trebalo bi sutra da raspravlja o inicijativi za promjenu Ustava Federacije BiH koja se zasniva na preporukama ekspertskog tima čiji je rad podržala američka Ambasada u BiH.

Ekspertski tim je osmislio 181 preporuku za ustavnu reformu u FBiH s ciljem poboljšanja jednakosti svih građana i stvaranja funkcionalnije i efikasnije Federacije BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma federalnog Parlamenta Fehim Škaljić rekao je Srni da je glavni razlog za pokretanje ove incijative bila politička, ekonomska i društvena kriza u FBiH koja se mora rješavati reformama strukturalne prirode.

"Ekspertska grupa domaćih stručnjaka za ustavno pravo sačinila je grupu preporuka za izmjenu Ustava, koju je u službenoj formi dostavila u Parlament Federacije BiH. Dobio sam taj set preporuka i, koristeći službena ovlaštenja, pokrenuo inicijativu da se one razmatraju", rekao je Škaljić.

On očekuje da će na osnovu sutrašnje rasprave doći do jasnog opredjeljenja Parlamenta FBiH za izradu teksta ustavnih promjena.

"To će omogućiti Ustavnoj komisiji Predstavničkog doma Parlmenta FBiH da sačini izmjene, bilo u formi amandmana ili prečišćenog teksta novog Ustava FBiH, te da ih shodno ustavnoj proceduri vrati parlamentu koji će ih uputiti u javnu raspravu", rekao je Škaljić.

Na sutrašnju sjednicu pozvani su predsjednici i zamjenici predsjednika kantonalnih skupština, premijeri kantonalnih vlada, predsjednik Ustavnog suda FBiH, načelnici opština i predsjednici opštinskih vijeća, te članovi ekspertske grupe za izmjenu Ustava FBiH.

Sjednica će biti održana u Domu mladih u Centru "Skenderija".