BiH
0

Sjednica OV Bugojno prekinuta i prije nego što je počela

FENA
Bugojno
Bugojno
I prije nego je počelo 18. redovno zasjedanje Općinskog vijeća Bugojno prekinuto je jer se vijećnici nikako nisu mogli dogovoriti oko uvrštavanja dodatnih tačaka u dnevni red sjednice na kojoj je bilo planirano, između ostalog, razmatranje Prijedloga budžeta Općine za 2012.

Uz razmatranje situacije u preduzeću 'Vodovod i kanalizacija', čiji su se radnici pojavili na sjednici tražeći stav vijećnika po pitanju pravomoćne presude Općinskog suda Bugojno koja obavezuje poslodavca da im isplati značajna sredstva zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora, traženo je izglasavanje nepovjerenja predsjedavajućem OV-a Anti Viskoviću.

Pomenuti prijedlozi nisu dobili potrebnu većinu glasova, kao ni dnevni red, zbog čega je sjednica prekinuta, bez postignutog dogovora oko termina ponovnog zakazivanja sjednice, kojoj bi prisustvovali svi vijećnici.

S obzirom da sa 31. martom ističe rok za donošenje općinskog budžeta vijećnici Kluba SDA i Koalicije hrvatskih stranaka insistirali su na njenom nastavku.

Šest vijećnika SDP-a, nezavisni vijećnik dr. Ilhan Bušatlić, vijećnik BOSS-a Naim Basara i samostalni vijećnik dr. Rusmir Jusufspahić predložili su održavanje sjednice u subotu, 31. marta.

Ogorčeni što njihov prijedlog nije dat na glasanje oni su napustili sjednicu a predsjedavajući Ante Visković zakazao je nastavak za srijedu, 4. aprila.

Po Viskovićevim riječima, sjednicu može sazvati jedino on i to sedam dana prije njenog održavanja. Pismeni zahtjev 12 vijećnika za održavanje sjednice Vijeća u subotu nazvao je "nedobronamjernim i štetnim po građane".