Gradsko vijeće Mostara
0

Mostar: Parking i dalje na čekanju, odgođena i rasprava o budžetu

FENA
Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara još jednom je odgođeno izjašnjavanje o Odluci o organizaciji i načinu naplate parkiranja, a odmah nakon toga, prije rasprave o prijedlogu gradskog budžeta za 2012. godinu, sjednica je prekinuta na zahtjev Kluba Hrvata i Kluba samostalnih vijećnika.

U raspravi o organizaciji i načinu naplate parkiranja, vijećnik Salem Marić, koji je govorio u ime Kluba SDA, kazao je kako njegova stranka neće podržati ovu odluku jer se ništa nije promijenilo od prošle sjednice Gradskog vijeća kada je ta stranka iznijela sumnje u legalnost postupka osnivanja Javnog poduzeća "Mostar-parking" i javnih nabavki u tom poduzeću.

Marić je dodao kako SDA, koja je s 13 vijećnika najjača politička stranka u Gradskom vijeću, neće podržati početak rada Mostar-parkinga dok Služba za unutarnju kontrolu Grada Mostara ne podnese izvještaj o tom javnom poduzeću.

Također, Marić je kazao kako se ovo pitanje ne može riješiti dok se ne provede pet godina stara odluka o početku rada zajedničkog komunalnog poduzeća.

Nakon Marićevog istupa uslijedile su burne reakcije drugih vijećnika, mahom iz reda hrvatskog naroda, koji su stav SDA nazvali ucjenjivačkim.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je da je on uvijek bio za provođenje odluke o formiranju jednog zajedničkog komunalnog poduzeća za područje cijelog Mostara, naglasivši kako je temeljni problem udjel privatnog vlasništva u Gradskom komunalnom poduzeću Komos, koji iznosi 49 posto, odnosno zahtjev da Grad Mostar na sebe preuzme dugove tog poduzeća i isplatu otpremnina za višak radnika.

Grad Mostar ne može plaćati dugove privatnog poduzeća, kazao je gradonačelnik Bešlić, dodavši kako bi se u Komosu prvo trebao provesti stečajni postupak i raščistiti financijsko stanje, nakon čega bi zajedničko komunalno poduzeće preuzelo Komosove radnike i počelo s radom.

S obzirom da je bilo jasno kako Odluka o organizaciji i načinu naplate parkiranja neće dobiti podršku, odlučeno je da se izjašnjavanje o istoj odgodi za neku sljedeću sjednicu Gradskog vijeća.

Uslijedila je stanka nakon koje su Klub Hrvata i Klub samostalnih vijećnika zatražili prekid sjednice jer, kako su rekli, struktura ovogodišnjeg gradskog budžeta, što je bila sljedeća tačka dnevnog reda, uvelike ovisi o početku ili odgodi rada Mostar-parkinga.

Prije nego što je prekinuo sjednicu predsjedavajući Gradskog vijeća Murat Ćorić pozvao je predstavnike političkih stranaka da što prije sjednu za stol i pokušaju doći do dogovora o svim ovim spornim pitanjima koja već godinama opterećuju Mostar.