{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mostar: Bez napretka u pregovorima o izmjeni Statuta Grada

F
16.4.2012. u 14:56
0
1
Mostar: Bez napretka u pregovorima o izmjeni Statuta Grada
0
Mostar: Bez napretka u pregovorima o izmjeni Statuta Grada
Mostar
Predstavnici političkih stranaka i nezavisnih vijećnika Gradskog vijeća Mostara održali su danas sastanak na kojem se razgovaralo o izmjeni Statuta Grada Mostara i provedbi odluke Ustavnog suda FBiH koja se odnosi na izborna pravila za Mostar, a sudeći po izjavama učesnika nakon sastanka nikakav značajan dogovor nije postignut.
Najviše je iskrilo na relaciji SDA - HDZ BiH, dvije najjače političke stranke u aktuelnom sazivu Gradskog vijeća Mostara.

Salem Marić, sekretar Gradskog odbora SDA Mostar i vijećnik u Gradskom vijeću, kazao je kako njegova stranka traži da Ured visokog predstavnika (OHR) ne nameće rješenje sve dok političke stranke same ne postignu dogovor.

"Ovakvi razgovori nemaju smisla i smatram da se pregovori trebaju voditi unutar Gradskog vijeća. Klub SDA i Klub Bošnjaka zvanično je zatražio zakazivanje sjednice Vijeće koja bi se trebala održati u petak, 20. aprila, sa samo jednom tačkom dnevnog reda", izmjena Statuta Grada Mostara i provedba odluke Ustavnog suda", kazao je Marić.

Predsjednik Gradskoga odbora HDZ-a BiH Grada Mostara Slađan Bevanda smatra kako je za takvu sjednicu prerano, jer su stavovi političkih stranaka i dalje dijametralno suprotni.

Dodao je kako pojedini vijećnici zlorabe Gradsko vijeće za promicanje osobnih interesa i radikalizaciju situacije u Mostaru.

Marić je zatim kazao kako postoje naznake da su predstavnici međunarodne zajednice i HDZ-a BiH već postigli sporazum o izmjenama Statuta, koji će biti nametnut, što je Bevanda odmah demantirao.

"HDZ BiH je za to da se sva pitanja rješavaju unutar institucija BiH. Međutim, stavovi stranaka nisu približeni i ne postoji nikakav nacrt sporazuma o kojem bi se Gradsko vijeće moglo izjasniti. Ova eventualna sjednica Gradskog vijeća bila bi u funkciji daljnje radikalizacije stanja, a to Mostaru nije potrebno", kazao je predsjednik mostarskog HDZ-a BiH.

Predsjednik Gradskog odbora SDP-a Mostar Zoran Perić izjavio je kako bi se, ako ne postoji mogućnost postizanja međustranačkog dogovora, trebalo ići na amandmanske izmjene Statuta.

"SDP ima izrađene prijedloge i ako se ne postigne dogovor mi ćemo amandmanski uputiti naše prijedloge i prema Gradskom vijeću i prema Parlamentarnoj skupštini BiH. Svim drugim političkim partijama koje žele raditi bez konkretnog prijedloga želim reći kako to nigdje ne vodi", zaključio je Perić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: