BiH
0

Mostar: Bez napretka u pregovorima o izmjeni Statuta Grada

FENA
Mostar
Mostar
Predstavnici političkih stranaka i nezavisnih vijećnika Gradskog vijeća Mostara održali su danas sastanak na kojem se razgovaralo o izmjeni Statuta Grada Mostara i provedbi odluke Ustavnog suda FBiH koja se odnosi na izborna pravila za Mostar, a sudeći po izjavama učesnika nakon sastanka nikakav značajan dogovor nije postignut.

Najviše je iskrilo na relaciji SDA - HDZ BiH, dvije najjače političke stranke u aktuelnom sazivu Gradskog vijeća Mostara.

Salem Marić, sekretar Gradskog odbora SDA Mostar i vijećnik u Gradskom vijeću, kazao je kako njegova stranka traži da Ured visokog predstavnika (OHR) ne nameće rješenje sve dok političke stranke same ne postignu dogovor.

"Ovakvi razgovori nemaju smisla i smatram da se pregovori trebaju voditi unutar Gradskog vijeća. Klub SDA i Klub Bošnjaka zvanično je zatražio zakazivanje sjednice Vijeće koja bi se trebala održati u petak, 20. aprila, sa samo jednom tačkom dnevnog reda", izmjena Statuta Grada Mostara i provedba odluke Ustavnog suda", kazao je Marić.

Predsjednik Gradskoga odbora HDZ-a BiH Grada Mostara Slađan Bevanda smatra kako je za takvu sjednicu prerano, jer su stavovi političkih stranaka i dalje dijametralno suprotni.

Dodao je kako pojedini vijećnici zlorabe Gradsko vijeće za promicanje osobnih interesa i radikalizaciju situacije u Mostaru.

Marić je zatim kazao kako postoje naznake da su predstavnici međunarodne zajednice i HDZ-a BiH već postigli sporazum o izmjenama Statuta, koji će biti nametnut, što je Bevanda odmah demantirao.

"HDZ BiH je za to da se sva pitanja rješavaju unutar institucija BiH. Međutim, stavovi stranaka nisu približeni i ne postoji nikakav nacrt sporazuma o kojem bi se Gradsko vijeće moglo izjasniti. Ova eventualna sjednica Gradskog vijeća bila bi u funkciji daljnje radikalizacije stanja, a to Mostaru nije potrebno", kazao je predsjednik mostarskog HDZ-a BiH.

Predsjednik Gradskog odbora SDP-a Mostar Zoran Perić izjavio je kako bi se, ako ne postoji mogućnost postizanja međustranačkog dogovora, trebalo ići na amandmanske izmjene Statuta.

"SDP ima izrađene prijedloge i ako se ne postigne dogovor mi ćemo amandmanski uputiti naše prijedloge i prema Gradskom vijeću i prema Parlamentarnoj skupštini BiH. Svim drugim političkim partijama koje žele raditi bez konkretnog prijedloga želim reći kako to nigdje ne vodi", zaključio je Perić.