PSBiH
0

Sjedište SIPA-e u Istočnom Sarajevu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici podržao principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, kojim se predviđa da sjedište SIPA-e bude u Istočnom Sarajevu.

S obzirom na to da je izgrađen objekt za trajni smještaj SIPA-e u Istočnom Sarajevu, na ovaj način mijenja se sjedište Agencije, koje je ranije bilo u Sarajevu.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH nije dobio podršku poslanika. Oni su prihvatili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o predloženom zakonu, što znači da zakon nije "prošao".

Usvojeno je negativno mišljenje Ustavnopravne komisije i o Prijedlogu zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici Kluba Saveza za bolju budućnost BiH, što znači da ni ovaj zakon nije usvojen.

Zbog nepostojanja entitetske većine, na usaglašavanje Kolegiju doma upućeni su Prijedlog zakona o dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, čiji je predlagač Zajednička komisija za administrativne poslove, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reviziji institucija BiH, koji je predložila poslanica SBB-a BiH Ismeta Dervoz.

Predstavnički dom usvojio je zaključak kojim se članovima Upravnog odbora BHRT-a kojima je istekao mandat, ponovo produžava mandat na period 60 dana, počevši od 1. aprila.

Poslanici su dali saglasnost za ratifikaciju nekoliko sporazuma, konvencija i protokola.