Opća bolnica Sarajevo
0

Sjećanje na lik i djelo prim.dr Abdulaha Nakaša

FENA
Rahmetli Abdulah Nakaš
Rahmetli Abdulah Nakaš
U povodu obilježavanja pete godišnjice od smrti prim.dr. Abdulaha Nakaša, specijaliste opće hirurgije i šefa hirurških disciplina, u ponedjeljak je, u Općoj bolnici koja nosi njegovo ime, organiziran prigodan skup sjećanja na njegov lik i djelo, ali i svojevrsno sjećanja na ostale usposlenike te ustanove preminule u proteklom periodu.

Direktor Opće bolnice dr. Bakir Nakaš prisjetio se suradnje s prim.dr. Abdulahom Nakašem, prvenstveno kao s kolegom a potom i s bratom, te naglasio njegov angažman početkom agresije na BiH, koja ga je u aprilu 1992. godine zatekla na mjestu rezervnog sanitetskog starješine mobiliziranog u ratnu bolnicu Sokolac.

"S nekolicinom kolega i drugog medicinskog i nemedicinskog kadra, građanskih i vojnih lica preuzeo je, u maju 1992., obavezu da od Vojne bolnice u Sarajevu uspostavi novu javnu bolnicu unutar postojećih kapaciteta", kazao je Bakir Nakaš.

Istaknuo je visoki nivo stručnosti prim. dr. Abdulaha Nakaša, njegov roditeljski odnos koji je gajio prema pacijentima i uposlenicima bolnice te činjenicu da je dobrobit drugih ljudi uvijek bila i njegova.

Primarijus dr. Abdulah Nakaš ostat će upamćen od mnogih koje je liječio, koje je učio i kojima je pomagao, kao osoba koja nije žalila truda vremena da učini druge sretnima.

Na današnjem skupu svega toga prisjetili su se i njegovi suradnici, nasljednici na funkcijama koje je obnašao (šef hirurških disciplina i predsjednik Sindikata uposlenika u zdravstvu), učenici, osoblje koje je tokom bolesti brinulo o njegovom zdravlju i njegovi prijatelji i poslovni partneri.

U okviru obilježavanja godišnjice smrti prim. dr. Abdulaha Nakaša položeno je cvijeće na spomen-česmi u krugu Opće bolnice, te organiziran obilazak mezarja i polaganje cvijeća na groblju "Kovači" u Sarajevu.