|

FOTO
/
Prizore poginulih, ranjenih i uplakanih svi nosimo u duši

Prizore poginulih, ranjenih i uplakanih svi nosimo u duši
0
F
FENA
5.2.2011. u 13:59
0
komentara
0

dijeljenja
Prizore poginulih, ranjenih i uplakanih svi nosimo u duši
Brojne delegacije i članovi porodica položili su u subotu cvijeće na spomen-obilježje poginulim građanima Sarajeva u eksploziji granate na sarajevskoj pijaci Markale.
Toga 5. februara 1994. godine, oko 12.30 sati, s agresorskih položaja na području sela Gornji Mrkovići - Sarajevo ispaljen je minobacački projektil kalibra 120 mm, koji je pao na gradsku pijacu Markale u Sarajevu, uslijed čije eksplozije je poginulo 67, a teže i lakše ranjene 142 osobe.

Prisutnima se obrati premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, kazavši da njih 67 nije poginulo nego je ubijeno te da je vrijeme da se stvari počnu nazivati pravim imenom.

Također, pozvao je prisutne da ovakav zločin nikad ne zaborave, jer je zaborav saučesništvo u zločinu.


Na spomen-obilježje cvijeće je položio član Predsjedništva BiH Željko Komšić, delegacije Grada Sarajeva, delegacije državnoga, federalnog, kantonalnog i općinskog nivoa vlasti, porodice i prijatelji ubijenih Sarajlija i brojni građani.

Komemorativna sjednica: Svaki izgubljeni život obavezuje na sjećanje

Zajednička komemorativna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Sarajeva i općinskih vijeća s područja KS-a održana je u subotu u znak sjećanja na sve poginule građane Sarajeva od 1992. do 1995. godine i 17. godišnjicu stradanja građana na pijaci Markale.

Toga 5. februara 1994. godine oko 12.30 sati s agresorskih položaja na području sela Gornji Mrkovići - Sarajevo ispaljen je minobacački projektil kalibra 120 mm, koji je pao na gradsku pijacu Markale u Sarajevu, uslijed čije eksplozije je poginulo 67, a teže i lakše ranjene 142 osobe.

Zajedničku sjednicu je vodila predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Mirjana Malić, koja je u izjavi novinarima kazala da je ovo četvrta godina kako se provodi odluka SKS-a o obilježavanju ovog dana.


"Svaki rat je besmislen, a svaki izgubljeni život uzaludan. Iako to sada nije prava poruka jer nas svaki taj izgubljeni život obavezuje da se sjećamo zločina i da ne zaboravljamo ideju odbrane", dodala je Malić.

Prisutnima u Narodnom pozorištu obratio se Berko Zečević, šef Katedre odbrambene tehnologije na Mašinskom fakultetu u Sarajevu i balistički vještak, koji je u kratkoj prezentaciji objasnio slijed događaja na Markalama.

Markale su pokazale da se za istinu treba boriti

Kazao je da o Markalama ima više istina te da je naučio da se za istinu treba boriti, jer ona ne dolazi sama. Naveo je i da su se u toku rata u tvornici Pretis proizvodile velike količine oružja, od kojih je najveći dio odlazio za Sarajevsko-romanijski korpus Vojske RS-a.

Na kraju je kazao da u svom izlaganju nije htio pokazivati slike stradalih građana, ranjenih i uplakanih jer te slike, kaže Zeković, nosimo svi mi u svojoj duši.

Zeković je uradio analizu 18 slučajeva masakra na području Kantona Sarajevo, zbog čega je svjedočio na brojnim suđenjima ratnim zločincima među njima i Slobodanu Miloševiću i Stanislavu Galiću.


Komemorativnoj sjednici prisustvovao je i direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", prim. dr. Bakir Nakaš, koji ja u izjavi novinarima kazao da je period agresije na BiH bio najteži period njegovog života i onih koji su radili na braniku zaštite i očuvanja zdravlja.

Heroji u bijelom

"Naboj volje i želje za pružanjem pomoći u tim teškim trenucima ne može se izmjeriti. Zahvaljujući tim herojima u bijelom, medicinskim sestrama i volonterima pacijenti koji su dolazili u bolnicu sada su svjedoci strašnih zločina", naglasio je Nakaš.

Mirko Pejanović, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, također je prisustvovao sjednici, a u obraćanju novinarima podsjetio je da je u toku rata u Sarajevu stradalo oko 12.000 civila. Zbog toga je Sarajevo dužno da se prisjeća i cijeni žrtve, a svi oni koji su sada na vlasti i koji će tek doći treba da osiguraju multikulturni život svim građana, kazao je.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.