BiH
278

Sistem javnih bicikala uskoro bi trebao zaživjeti u Sarajevu

Klix.ba
U Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji (SERDA) danas je održana prezentacija projketa Nextbike – sistem javnih bicikala koji bi uskoro trebao zaživjeti u Sarajevu, s ciljem da se u narednom periodu proširi i na druge gradove BiH.

Inicijativa je krenula od sarajevske reklamne agencije Supermarket doo, licenciranog Nextbike partnera za BiH, čiji su predstavnici održali prezentaciju projekta. Osim predstavnika medija, prezentaciji su prisustvovali predstavnici gradskih općina, Grada Sarajeva, Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo, Ministarstva za saobraćaj, Fond za zaštitu okoliša FBiH te BIHAMK-a.

Javni bicikli su dopuna javnom gradskom prijevozu i znatno pomažu u smanjenju gužvi u saobraćaju, rješavanju problema parkiranja u užem gradskom središtu, doprinose zaštiti okoliša, obogaćuju turističku ponudu, pozicioniraju grad kao poželjnu cikloturističku destinaciju i općenito utiču na poboljšanje kvalitete života u gradu.

Sistem javnih bicikala već odavno postoji u svijetu, a s obzirom da je trend biciklizma uveliko u ekspanziji, nosioci projekta smatraju da je pravi trenutak za implementaciju ovog sistema i u BiH.

Ahmed Ćerimović
Ahmed Ćerimović

"S obzirom na to da je Sarajevo ima veliki problem sa zagađenjem, ovo je nešto što će itekako koristiti građanima, a druga činjenica je da u gradu imamo sve veći broj turista, ali i njima na koncu treba neka ponuda, odnosno obogaćenje njihovog sadržaja. Sistem javnih bicikala smanjit će gužvu u saobraćaju, unaprijediti javni prijevoz, te imati značajan utjecaj na zaštitu okoliša, ali i podsticati ljude na svakodnevnu fizičku aktivnost", istakao je Ahmed Ćerimović, direktor agencije Supermarket.

Svaki registrovani korisnik bi u okviru godišnje pretplate u iznosu od oko 20 KM imao na raspolaganju pola sata besplatne vožnje svaki dan.

U narednom periodu, nosioci projekta namjeravaju uputiti konkretne zahtjeve načelnicima sarajevskih općina, kao i drugim nadležnim organima za ustupanje gradskih lokacija za postavljanje Nextbike terminala, kao i ponude za finansijsku podršku za implementaciju ovog projekta, saopćeno je iz agencije Supermarket doo.