{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Korisno i za građane i turiste: Sarajevo dobija putnički planer sa podacima o javnom prijevozu

2.12.2015. u 12:34
281
67
Korisno i za građane i turiste: Sarajevo dobija putnički planer sa podacima o javnom prijevozu
281
Korisno i za građane i turiste: Sarajevo dobija putnički planer sa podacima o javnom prijevozu
Kanton Sarajevo će do kraja godine dobiti putnički informatički planer na kojem će biti svi podaci o javnom prijevozu.
Planer će biti dio umreženog sistema putničkih planera zemalja jadranske regije čija uspostava će posjetiteljima i putnicima na tom području omogućiti sve informacije o najbržim rutama za putovanje, kao i mogućnostima i načinima kombinovanja različitih sredstava putovanja.

Uspostavljanje te integrisane jadranske putničke platforme se odvija u okviru projekta pod nazivom 'Informacioni sistem za putnike u Jadranskoj regiji-TISAR' , čija je prezentacija upriličena danas na međunarodnoj konferenciji koja je okupila predstavnike zemalja učesnica u projektu, kantonalne vlasti te stručnih institucija u ovoj oblasti."Ta platforma će objediniti podatke iz javnog prijevoza na jednom mjestu. Građani i turisti će jednostavno, putem informacione aplikacije na mobilnim telefonima ili drugim elektroničkim uređajima, moći dobiti sve podatke o javnom gradskom prijevozu", objasnio je ministar saobraćaja KS Mujo Fišo. Istakao je da će ova pogodnost pospješiti mobilnost putnika, ali i omogućiti im da što prije dobiju podatke o mjestima koja ih interesuju.

Planer će omogućiti i bolje snalaženje turista na području našeg kantona, a poslužit će i za promociju turističke ponude u KS-u.“Ovaj projekt objedinjuje dvije bitne oblasti u kojima Kanton Sarajevo ima jasno definisane interese, turizam kao jedan od bitnih pokretača ekonomije, te IT sektor kroz koji u ovom slučaju pružamo uslugu turistima. Osim toga, model prekogranične saradnje i korištenje IPA fondova pokazuju da BiH potpuno ravnopravno sa ostalim zapadnim susjedima može učestvovati u ovakvim projektima, a to je ohrabrujuće za nas na našem evropskom putu”, naglasio je ovom prilikom premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Prema riječima Miguela Carrera, vodećeg partnera u projektu iz regiona Marche u Italiji, cilj naredne faze ovog projekta je omogućiti putnicima da putem aplikacije kupe kartu za prijevoz."U vezi s tim ćemo naredne sedmice imati sastanak u Bolonji, jer smo shvatili da se aplikacija može unaprijediti i poboljšati“, naveo je Carrera.

Glavni partneri projekta TISAR u BiH su Ministarstvo saobraćaja KS i Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA.

Direktor Agencije Ševkija Okerić je istakao da se radi o veoma važnom projektu vrijednom 2.180.000 eura. U njegovoj realizaciji učestvuje 13 partnera, osam iz Italije, dva iz BiH, te po jedan iz Grčke, Slovenije i Hrvatske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: